MED NAGRAJENIMI PIVI TUDI ZAJC IZ REKE

Torek, 30. maj 2023

Včeraj je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije podelila plakete v okviru izbora Pivo odlične kakovosti 2023. Med nagrajenimi pivovarji je bila tudi Pivovarna Zajc iz Reke. Izbor, ki temelji na senzoričnem ocenjevanju piva, so letos pripravili že tretjič.

Senzorično ocenjevanje piva je po navedbah Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano namenjeno vsem podjetjem, ki varijo pivo in ga tržijo na slovenskem trgu. Glavni namen je povezati in nadgraditi poznavanje senzorike piva ter nagraditi in izpostaviti piva odlične kakovosti.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je v nagovoru poudarila, da sta v Sloveniji pivovarstvo in hmeljarstvo tesno medsebojno povezana ter ne smemo pozabiti, da je hmeljarstvo ena najbolj prepoznavnih pokrajinskih značilnosti in dejavnosti v Spodnji Savinjski dolini. Kot je poudarila, na ministrstvu velik poudarek namenjajo uvajanju kratkih dobavnih verig, kar je pomembno tudi z okoljskega vidika, saj manj transporta hrane pomeni manj onesnaževanja okolja zaradi prometa.

Ministrica je v luči izpostavljanja pomena promocije pivovarje povabila k vpisu na Zemljevid lokalnih ponudnikov. Projekt vsem lokalnih kmetovalcem in pridelovalcem omogoča brezplačno promocijo ponudbe pridelkov in lokalne hrane. Trenutno se v projektu predstavlja več kot 800 lokalnih kmetij in podjetij.

Na letošnji razpis za priznanja najboljšim pivovarjem so ti prijavili 36 vzorcev, zlata priznanja jih je prejelo 18. Nagrade so poleg Pivovarne Zajc prejela še podjetja Frizi beer, Pivovarna Haler, Pivovarna Laško Union, Savinjska pivovarna Clef, Pivovarna Mahnič in Time Brewery proizvodnja piva.

Povzeto po STA
Foto: Pivovarna Zajc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C