IDRIJČANI SO REKLI DA TURIZMU

Torek, 30. maj 2023

Včeraj je v Filmskem gledališču Idrija v organizaciji Mestne knjižnice in čitalnice Idrija in Krajevne skupnosti potekala okrogla miza, ki se je dotaknila Izzivov razvoja turizma v občini. Sodelovali so ključni deležniki iz različnih področji, ki so svojo razpravo naslanjali tudi na anketo, ki je bila v reševanje v zadnjih tednih ponujena prebivalcem Občine Idrija in v kateri so izrazili svoje mnenje ali so za ali proti razvoju turizma v Idriji. Turizem je v Občini že dalj časa pereč problem, anketa pa je bila priložnost, da tudi prebivalci izrazijo svoje mnenje o tematiki. Anketo je rešilo 527 občanov, kar predstavlja 4,5 odstotkov idrijske občine, ki so v kar 94 odstotkih potrdili, da so za razvoj turizma v Idriji. Govorci so se v prvem delu okrogle mize dotaknili infrastrukture. Izredni profesor na Fakulteti za turizem Turistica, Igor Jurinčič je izpostavil, da je bila podobna anketa izvedena že leta 2009, da od takrat opaža podpovprečno rast na področju turizma in da Idrija ne izkorišča dovolj svojega potenciala. Lara Lapajne Golob iz krniške Hiše zelišč je izpostavila, da bo potrebno tudi narediti nekaj v smeri infrastrukture na podeželju, saj se jim zdi, da je tam še težje vzpostaviti ponudbo.

Izjava Lara Hiša zelišč

Viljam Kvalič, direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče, je predstavil primer dobre prakse Tolminskih korit in izpostavil, da je ključni faktor pri uspešnemu razvoju turizma povezovanje med institucijami, ponudniki in drugimi deležniki v panogi.

V drugem sklopu so se posvetili ponudnikom. Kvalič je izpostavil, da se s pomanjkanjem kadra sooča celotna država, predvsem v gostinstvu. Delno je kriva epidemija, a izvor težave je nastajal že zadnjih 30 let, saj smo kot pravi, povsem razvrednotili gostinski poklic. V anketi je bilo tudi vprašanje namenjeno ponudnikom, ki so v kar 70 odstotkih izjavili, da jim turizem predstavlja nek dodaten vir zaslužka in kot je izpostavila Valerija Božič, direktorica Zavoda za turizem Idrija, je to tudi eden od glavnih problemov razvoja turizma v Idriji.

Izjava Valerija Božič 1 del

Zaključili so s sklopom o povezovanju, kjer je Valerija Božič nagovorila zbrane, da naj kljub težavam, ki jih ima idrijski turizem ostanejo optimistični.

Izjava Valerija Božič 2 del

Maja Vojska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
26.09.2023
13°C / 28°C
sreda
27.09.2023
12°C / 28°C
četrtek
28.09.2023
13°C / 28°C