PISANKA: ZAVRATEC

Sreda, 31. maj 2023

V današnji oddaji smo ponovno na obisku v Idrijski občini, tokrat bomo obiskali Zavratec. Vas leži na nadmorski višini okrog 720 metrov in poleg številnih zanimivosti, ponuja širne razglede čez predalpsko hribovje vse do Triglava, Karavank in Kamniških Alp. Naselje ima lego na manjši zakraseli planoti, nekatere kmečke hiše pa krasijo umetelno klesani portali. Zametki vasi najverjetneje segajo v obdobje štirinajstega stoletja, v čas škofjeloškega gospostva pa baročna cerkev na hribu, ki je posvečena svetemu Urhu. Več o samem kraju pa Samo Kuščer predsednik Krajevne skupnosti Zavratec.

Pogovor Samo Kuščer


Vas Zavratec pozdravi obiskovalca kot široko zidano naselje v prijazni dolini med griči nad dolino Sovre. Sredi Zavratca stoji baročna župnijska cerkev svetega Urha s pripadajočimi kapelicami, po vasi pa se je ohranilo precej starih kamnoseških izdelkov in kmečkih fresk. Kot pa smo slišali v prvem pogovoru s predsednikom krajevne skupnosti, je v Zavratcu aktivnih tudi veliko društev. Eno izmed njih je zagotovo Kulturno društvo Zavratec. Društvo je začelo s svojim delovanjem v letu 2000, od vsega začetka so v društvu sledeče sekcije, in sicer Otroška dramska skupina, Cerkveni mešani pevski zbor Zavratec, Likovniki in Literarna sekcija, ki ureja in izdaja dvakrat letno glasilo Oglar. Več delovanju društva in kulturnemu utripu Zavratca pa predsednica društva Marjetka Rijavec.

Pogovor Marjetka Rijavec


V današnji oddaji raziskujemo Zavratec, vas v idrijski občini, ki leži na nadmorski višini okrog 720 metrov. Okolica je na današnji lep sončen dan nadvse primerna za sprehode in krajše planinske pohode. Privlačne so bližnje kraške Matjaževe kamre, v katerih so izkopavanja pripeljala do prazgodovinskih najdb in pa čudovit Bezjakov slap, ob katerem so še vidni ostanki mlina. Zavratec ponuja veliko možnosti za rekreacijo in gibanje, zato ne čudi, da se je v vasi razvilo tudi Športno društvo Zavratec. O začetkih društva in kaj vse počnejo pa predsednik društva Julijan Gantar.

Pogovor Julijan Gantar

Večkrat, ko smo popotovali po podeželju, smo že videli, kako zelo so še vedno pomembna prostovoljna gasilska društva. In nič drugače ni v Zavratcu, kjer je skoraj polovica prebivalcev tudi vključenih v gasilsko društvo. PGD Zavratec pokriva približno 6 kvadratnih kilometrov površine v Krajevni skupnosti Zavratec, ki zajema vasi Zavratec in Potok. Kot pravijo, je osnovno načelo operativnih gasilcev pomoč sočloveku ob požaru in drugih naravnih nesrečah, kot tudi sodelovanje pri drugih bolj prijetnih aktivnostih v kraju. Zato se gasilci tudi redno povezujejo z drugimi društvi v vasi. Več o društvu pa poveljnik PGD Zavratec Primož Leskovec.

Pogovor Primož Leskovec 


Tokrat smo v naši oddaji obiskali vasico Zavratec, ki leži v Idrijski občini in obiskovalcu poleg čudovite narave, prostranih pogledov in zanimive kulturne dediščine, ponuja tudi mnogo zanimivih zgodb ljudi, ki tam prebivajo. Vsekakor vam svetujemo, da kdaj zaidete v te konce in se sami prepričate o lepotah, ki jih ponuja Zavratec. 

Maja Vojska
Foto: Geopark Idrija, PGD Zavratec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C