CI DANES NA IZREDNI SEJI PREDSTAVILA ANALIZO EMISIJSKIH POROČIL Z ZASKRBLJUJOČIMI UGOTOVITVAMI

Sreda, 07. junij 2023

Vodilni v Salonitu Anhovo so včeraj na izredni seji v Kanalu predstavili načrte za posodobitev proizvodnje, ki bi vključevala povečan sosežig, CI Danes pa je predstavila analizo emisijskih poročil, v katerih je našla več zaskrbljujočih praks. V kolikor obstaja utemeljena pravna podlaga, bo občina podala prijavo za sum kršitve okoljevarstvenega dovoljenja (OVD).  

Izredna seja je bila sicer namenjena pogovoru o sosežigu in varnostnih mehanizmih cementarne, so pa v EKO Anhovo izven dnevnega reda predlagali omenjeni sklep, ki občinski upravi nalaga, da preuči izsledke CI Danes in po potrebi poda prijavo pristojnim organom.

CI Danes je preučila dnevna poročila trajnih meritev s polurnimi povprečnimi vrednostmi, ki se na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pošiljajo samodejno, letno poročilo NLZOH o trajnih meritvah emisije snovi v zrak ter poročilo o občasnih meritvah, polega tega pa tudi okoljevarstveno dovoljenje iz leta 2007 s spremembami.

Po njihovem mnenju je nerazumljivo, zakaj se pri merjenju dušikovih oksidov (NOx) upošteva 20-odstotna merilna negotovost, čeprav je naprava specificirana z 10-odstotno merilno negotovostjo. Pri upoštevanju tega kriterija bi cementarna v letu 2022 34-krat prekoračila dnevne mejne vrednosti in 3766 polurnih mejnih vrednosti za NOx.

Cementarni so očitali tudi, da so polurne mejne vrednosti za več parametrov velikokrat presežene, na kar so v cementarni odgovorili, da se to zgodi zaradi specifičnosti postopka žganja rude in da so zanje edino merodajne dnevne vrednosti, ki se izračunajo iz povprečja polurnih odčitkov.

Očitki o delovanju so leteli tudi na delovanje v izrednih razmerah. kakor so navedli v CI Danes, v cementarni nikoli niso prenehali z doziranjem odpadkov, četudi so emisijski podatki kazali na nepravilnosti v delovanju, vsaj v enem primeru celo več dni skupaj. Vse to sproža sum, da sistem za avtomatsko regulacijo doziranja odpadkov ne deluje, trdijo v CI. V cementarni odgovarjajo, da občasne težave v delovanju ne pomenijo čezmerne obremenitve okolja in zaustavitev doziranja ni potrebna.

V CI trdijo tudi, da so v cementarni z uradno izjavo, da so merilne naprave trajnih meritev emisij v letu 2022 delovale nemoteno, lagali oziroma zavajali, saj emisijski podatki kažejo nasprotno. V cementarni so na ta očitek odgovorili, da nemoteno delovanje ne pomeni, da sistem občasno ne deluje oziroma ima težave.

CI Danes se zdi tudi sumljivo delovanje cementarne v času občasnih meritev, to so meritve fluoridov, kloridov in težkih kovin, ki se izvajajo dvakrat letno v razmaku šestih mesecev. Zanimivo se jim je zdelo dejstvo, da so v cementarni navedene snovi vzorčili minimalno časa, to je trikrat po 30 minut za vse, razen za dioksine in furane, ki imajo predpisano vsaj šesturno meritev.

Iz podatkov o uporabi alternativnih goriv izhaja, da so v cementarni v času teh meritev znižali oziroma celo popolnoma prekinili vnos alternativnih goriv oziroma odpadkov. V cementarni so na to odgovorili, da tovrstno početje zagotovo ni bilo v povezavi z izvajanjem meritev in da popolnoma nenapovedane meritve niso mogoče, saj morajo izvajalcem v vsakem primeru omogočiti dostop do proizvodne linije.

CI Danes je v poročilih našla še več sumljivih podatkov, med drugim razhajanja med sporočeno in izmerjeno količino sosežganih odpadkov in nadalje večdnevna obdobja, ko so nekateri od sporočenih podatkov popolnoma enaki, kakor bi bili kopirani. Ker je šlo za posamezne, datumsko omejene dogodke, so si v cementarni pridržali pravico, da na nekatera vprašanja odgovorijo naknadno.  

Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
20°C / 34°C
sreda
24.07.2024
19°C / 32°C