TA VIKEND PESTRO DOGAJANJE V VIPAVSKEM KRIŽU - KRIŠKI SEMANJI DNEVI, FESTIVAL VINA ZELÈN IN PRAZNIK

Četrtek, 08. junij 2023

Ta vikend bo v očarljivem Vipavskem Križu pestro dogajanje. Že jutri se začenjajo Kriški semanji dnevi, ki se bodo nadaljevali in zaključili z glavnim dogajanjem v nedeljskih večernih urah. Gre za tradicionalne semanje dneve, ki jih Turistično društvo Vipavski Križ organizira že vrsto let. 

Vipavski Križ je namreč pred več kot petsto leti pridobil tržne pravice in s tem tudi dovoljenje, da organizira sejem. Kot ohranjanje te pravice domače turistično društvo že več kot 20 let prireja semanje dneve po zgledu srednjeveških sejmov. Kriški semanji dnevi so tako kulturno, kot tudi zabavno in družabno obarvani. 

Kaj vse se bo dogajalo in okušalo pa nam je zaupal z Harij Bat iz TD Vipavski Križ.
POGOVOR: Kriški semanji dnevi


V Vipavskem Križu pa bo pestro tudi v soboto 10. junija. V popoldanskih urah se bo namreč odvijal festival vipavskih češenj. Češnje v Vipavski dolini veljajo poleg grozdja za najbolj prepoznavno dobroto teh krajev. Prve češnje tu namreč zorijo že v začetku maja in se štejejo za prve češnje v tem delu Evrope. Zakaj festival vipavskih češenj in kakšno bo dogajanje, pa v naslednjem pogovoru z organizatorko festivala vipavskih češenj Mirjano Bužanin.


POGOVOR: Festival vipavskih češenj

Prav tako pa se bo to soboto v poznih popoldanskih urah odvijal po kriških ulicah tudi že 6. festival vina Zelèn. Gre za tradicionalni festival, ki predstavlja starejšo avtohtono sorto Zelèn.

Vino je bogatega okusa in vonja, z svojevrstno aromo. Sorta Zelèn je pred leti že skoraj izginila iz Vipavske doline, nato pa so jo rešili veliki navdušenci avtohtonih sort in jo ponovno zasadili v vinograde. Prav zato pravijo, da je danes še bolj cenjena kot kadarkoli prej. 

Organizator, Zavod Vipavski Križ, že vrsto let v čast tej avtohtoni vinski sorti pripravlja festival, ki ponuja marsikaj, od doživetja z degustacijo avtohtone vipavske sorte zelèn, pa tradicionalno kulinariko do zabavnega programa v izjemnem ambientu kriškega mesta. Kakšno vino je zelèn, kako je potekalo ocenjevanje vin te sorte in seveda kakšno bo festivalsko dogajanje pa v naslednjem pogovoru s Patrikom Zgonikom iz Zavoda Vipavski Križ.

POGOVOR: Festival vina Zelèn


Ana Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
26.09.2023
13°C / 28°C
sreda
27.09.2023
12°C / 28°C
četrtek
28.09.2023
13°C / 28°C