PISANA TOLMINSKI IN KANALSKI LOM

Nedelja, 04. junij 2023

V današnji nedeljski Pisanki nas bo pot peljala proti Tolminskemu in Kanalskemu Lomu in drugim zaselkom, ki ležijo na severozahodnem robu Banjške planote. V teh krajih danes živi nekaj manj kot 200 prebivalcev, ki pa – kot je velikokrat v navadi za takšne kotičke dežele – živijo složno in aktivno skrbijo za svoje kraje in dogajanje v njih.

Poleg Krajevne skupnosti Tolminski Lom, ki skrbi predvsem za krajevno infrastrukturo, se aktivnost domačinov, predvsem mladih, kaže skozi delovanje Športno kulturno turističnega društva Lom, ki letos obeležuje 20 let delovanja. Kot smo že poročali, so posebno praznovanje ob jubileju pripravili včeraj, mi pa se v današnji oddaji sprehodimo skozi njihovo delo, ki je v zadnjih dveh desetletjih obrodilo že bogate sadove, ki danes zaznamujejo utrip kraja.

Športno kulturno turistično društvo Lom, s prvotnim imenom Športno društvo Lom ’99’, deluje od leta 2003. Že takrat so bili mladi iz Kanalskega in Tolminskega Loma zelo aktivni pri organizaciji športnih in drugih dogodkov, v tem času pa se je pojavila potreba in želja, da svoje delovanje organizirajo v okviru formalne organizacije. Prvo vlogo predsednika je prevzel Edi Levpušček.

Posnetek Edi Levpušček


Zaradi številnih idej članov se je po nekaj letih pokazala potreba, da se delovanje sprva športnega društva Lom razširi še na kulturno, turistično in družabno področje. Tako se je leta 2012 društvo razširilo v Športno kulturno in turistično društvo Lom, se spominja takratni predsednik Peter Levpušček, ki je vrsto let tudi vodil tudi organizacijo Vzpona na Široko.

Posnetek Peter Levpušček

Še vedno ostajamo v Lomu, kjer danes govorimo o uspešnem dvajsetletnem delu in produktih Športno kulturno turističnega društva Lom, ki že vrsto let pomembno prispeva k razvoju tega majhnega, a zelo aktivnega dela občine. To so prepoznali že pred petimi leti, ko je društvo prejelo tudi zahvalo občine Tolmin.

Posnetek Matjaž Žbogar


Mladi iz Kanalskega in Tolminskega Loma že dvajset let ostajajo zelo aktivni pri organizaciji športnih in drugih dogodkov, poleg organizacije malonogometnih turnirjev so prevzeli organizacijo kolesarskega in tekaškega vzpona na Široko ter oblikovali danes uspešno pohodniško pot Lom je moj dom, ki je uradno zaživela pred tremi leti.

Posnetek Denis Levpušček


Kljub slabši demografski situaciji v zadnjih letih, je največja zanimivost društva Lom to, da se število članov vsako leto povečuje. Če jih je bilo od začetka okrog 40, je današnja številka že krepko čez 100. Praktično vsi člani so aktivno vpeti v delovanje društva, še vedno je največ mladih, kot v nadaljevanju pove tudi aktualna predsednica Lucija Žbogar.

Posnetek Lucija Žbogar

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C