BODO JELENI UNIČILI CERKLJANSKO KMETIJSTVO?

Petek, 09. junij 2023

Cerkljanski kmetje že nekaj časa opozarjajo na veliko škodo, ki jo njim in lastnikom gozda povzroča vse večje število jelenjadi na tem območju. Z namenom reševanja te problematike je bila pred dobrim mesecem ustanovljena posebna Posvetovalna delovna skupina Občine Cerkno, včeraj pa se je na Bukovem odvijala okrogla miza, kjer so se ob podpori župana Gašperja Uršiča zbrali vsi odgovorni in tisti, ki čutijo največji vpliv škode, ki jo povzroča jelenjad. Kmet in lovec Stanko Makuc je poudaril, da naraščanje populacije jelenjadi povzroča škodo s stalno pašo, tla se posledično izčrpavajo, v gozdu vse bolj opažajo izginjanje žlahtnih listavcev, zaradi iztrebkov pa je na udaru tudi zdravje goveda. Da bi pokazali, kako velik problem je nastal s preveliko razmnožitvijo so kmetje začeli z monitoringom s katerim bodo prikazali realno stanje. Član posvetovalne skupine in vodja okrogle mize Ivan Mavri je večkrat tekom razprave opozoril, da je največji problem ta, da nimajo realnih podatkov, kolikšna je populacija jelenjadi na tem območju, zato tudi ni jasno ali je številka 1900, ki je predvidena za odvzem jelenjadi iz okolja, dovolj visoka. Mavri je takole obrazložil celotno situacijo:


Izjava Ivan Mavri

Velike težave pri odlovu pa lovskim družinam povzroča tudi staranje članov in pa različne omejitve lova s katerimi se soočajo. So se pa vsi sodelujoči v razpravi strinjali, da je število jelenjadi v tem prostoru previsoko. Ludvik Velikonja predsednik Območnega združenja upravljavcev lovišč Triglavskega upravljavskega območja, kamor spada tudi Lovska družina Otavnik, kjer je škoda največja, pojasnjuje.


Izjava Ludvik Velikonja

Kje pa rešitve problemov vidijo odgovorni na Zavodu za gozdove in kmetijskem ministrstvu? Urška Srnec iz ministrstva takole odgovarja:


Izjava Urška Srnec

Na kmetijskem ministrstvu spodbujajo tudi kmete, da se vključijo v lovske družine in poskrbijo za zaščito svojega premoženja tudi na ta način, da poskrbijo za odlov na svojem območju. Peter Razpet iz Zavoda za gozdove pojasnjuje, da Lovsko upravljavski načrt predvideva 54 odstotkov večji odvzem kot v prejšnjem obdobju, dodaja pa da bo za zmanjšanje števila jelenjadi potrebno začeti posegati v rodni del populacije. Organizatorji okrogle mize so bili zadovoljni z udeležbo in razpletom, je pa to po njihovih besedah le začetek reševanja problema.

Maja Vojska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C