SLOVENSKA ENOTA REŠEVALNIH PSOV S TREMI TOLMINSKIMI ČLANI TRETJA NA SP V ROMUNIJI

Sobota, 10. junij 2023

Na nedavnem svetovnem prvenstvu v iskanju zasutih v ruševini v Romuniji je slovenska ekipa Enote reševalnih psov dosegla odlično tretje mesto. Trije člani ekipe prihajajo iz tolminske enote reševalnih psov, ena članica pa iz tovrstne enote iz Logatca.

Prvenstvo je potekalo v dveh disciplinah, poleg iskanja v ruševinah še v iskanju v naravi, je povedal Ivan Tavčar, član ekipe, ki se je tekmovanja udeležil s nemškim ovčarjem Ice-om. Poleg njega so bili v ekipi še Sebastjan Leban kot vodja ekipe ter Tamara Bonasera in Logatčanka Staša Vošnjak kot voditeljici psov.


Tekmovanja in treningi potekajo na ruševinskih poligonih, na katere se večkrat na leto odpravijo tudi člani Enote reševalnih psov Tolmin, sicer pa imajo treninge dvakrat tedensko, je povedal Tavčar.

IZJAVA: Ivan Tavčar 1

Ruševinski poligon skuša ponazoriti resnično reševalno akcijo, v tem primeru je šlo za 40 metrov dolgo trietažno stavbo z 20-metrskima krakoma v obliki črke T, je povedal Tavčar.

IZJAVA: Ivan Tavčar 2

Glavni cilj psov je seveda iskanje simuliranih ponesrečenih, imenovanih markerji, ki so skriti nekje na ruševini, reševalni pes pa mora z laježem natančno nakazati njihovo lokacijo, da se najdba upošteva.

Del tekmovanja sestavlja tudi preizkus poslušnosti, ki je izpitne narave in ga vodi vodja ekipe, pomembno pa je predvsem usklajeno delovanje vseh članov. Ta preizkus, katerega del so tudi ovire, poteka na stadionu.


Točke obeh delov se nato seštejejo, je še povedal Tavčar, vendar pa, kakor dodaja, cilj njihove ekipe niso tekmovanja, temveč usposobljenost za resnična posredovanja. Tudi zato se je ekipa, ki je odšla na prvenstvo, sestala le dober mesec pred prvenstvom.   

Primož Božič

Fotografije: Enota reševalnih psov Tolmin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
26.09.2023
13°C / 28°C
sreda
27.09.2023
12°C / 28°C
četrtek
28.09.2023
13°C / 28°C