NA MOSTU ZAKLJUČENA MEDNARODNA LIKOVNA KOLONIJA ATELJE MOST

Sobota, 10. junij 2023

Med 4. in 9. junijem je na Mostu na Soči potekala tradicionalna likovna kolonija Atelje Most, letos že 32. po vrsti, na kateri so se zbrali umetnice in umetniki z vsega sveta in skupaj ustvarjali.  

V organizaciji so moči združili domače Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin, Slovenska izseljenska matica ter mostarska krajevna skupnost in turistično društvo. Mentorica letošnje kolonije je bila akademska slikarka Jana Dolenc, udeleženci pa so prišli iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Nemčije, Kanade in Argentine.

Včeraj popoldne je bilo v Vodni hiši, ki je bila tudi umetniško domovanje ustvarjalcev v minulem tednu, odprtje razstave del, nastalih na koloniji. Odprtja se je udeležila tudi državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, ki je ob tem povedala: “Tu blizu je sotočje Idrijce in Soče. Ti reki različnih barv, ko se združita, ustvarita čudovito sliko. Tako udeleženci kolonije skozi umetnost združujejo svojo slovensko dediščino in izkušnjo držav, v katerih živijo. In vse naše različnosti kot reke tečejo k morju - k skupnemu izročilu slovenskega jezika in kulture.”

Soorganizatorji, Slovenska izseljenska matica in Kulturno društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin, so se že dogovorili, da bo kolonija tudi naslednje leto. Letošnja dela pa bodo (tako kot lanska) na ogled tudi v prostorih Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

 


Simona Skočir 

Fotografija: Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C