V NOVI GORICI SE BODO VSE LETO SPOMINJALI PRVEGA NAČRTOVALCA MESTA EDVARDA RAVNIKARJA

Sobota, 10. junij 2023

Letos mineva 30 let od smrti arhitekta, urbanista in prvega načrtovalca Nove Gorice Edvarda Ravnikarja. V ta namen je vlada Republike Slovenije letošnje leto razglasila za Ravnikarjevo leto, v obeleževanje na državni ravni pa se bodo pomembno vključili tudi v Novi Gorici.

Dogodki, ki so del novogoriškega spominjanja na Ravnikarja, so se začeli te dni in bodo trajali do decembra, pri njem pa sodeluje precejšnje število institucij, posameznikov in društev:

IZJAVA: Samo Turel

pravi novogoriški župan Samo Turel, organizatorji pa si pridržujejo možnost, da v program uvrstijo še kakšno vsebino.

Edvard Ravnikar je bil učenec Jožeta Plečnika, nekaj mesecev pa je delal tudi v studiu slovitega Le Corbusiera. Ob začetku gradnje Nove Gorice je zarisal tloris in prve stavbe, ki sicer niso bile v celoti uresničene, vendar so tudi arhitekti, ki so prišli za njim, upoštevali njegovo  urbanistično zasnovo, je povedala občinska arhitektka Aleksandra Torbica:

IZJAVA: Aleksandra Torbica

Program koordinirajo v Združenju primorskih arhitektov, njihova predsednica Ines Bonutti je povedala, da je namen vseh dejavnosti krepitev identitete mesta in ozaveščanje javnosti o Ravnikarjevem delu.

V ta namen bodo organizirali niz arhitekturnih vodenj, ki se bodo odvila v vseh slovenskih mestih, kjer je Ravnikar pustil pečat, med drugim pa bodo postavili zunanjo razstavo ob knjižnici Franceta Bevka.

Zbornica za arhitekturo se je Novi Gorici poklonila s svojim osrednjim dogodkom, Dnevom arhitektov, ki ga bo 6. oktobra letos izjemoma organizirala izven Ljubljane in Maribora. Na njem bodo med drugim podelili vsakoletna stanovska priznanja.  Primož Božič

Naslovna fotografija: Ravnikarjeva ideja glavne novogoriške "magistrale", danes Kidričeve ulice

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C