Kristina Ipavec
Voditeljica programa
Sprehodili smo se po Učnem centru Brje, ki od leta 2015 na Ajdovskem deluje kot center znanja s področja pridelave sadja, izmenjave izkušenj različnih generacij in povezovanja pridelovalcev.
Oprema učnega centra se redno dopolnjuje, zadnja pridobitev sta kotla, ki omogočata žganjekuho in destilacijo zelišč za eterična olja in hidrolate. Oba kotla je izdelalo Kotlarstvo Godec iz Jevnice.
Kakšen pomen ima ta nova pridobitev za Vipavsko dolino pove Janez Furlan, vodja oddelka za gospodarstvo in razvoj.
Vrednost nove opreme je okrog 40.000 evrov. Občina Ajdovščina je sredstva za sofinanciranje pridobila preko projekta Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturo in okolijsko trajnost.
V tem projektu iz Slovenije kot vodilni partner sodeluje tudi Univerza v Novi Gorici.
Občina Ajdovščina verjame, da bo na področju žganjekuhe in eteričnih olj ter hidrolatov prišlo do preskoka, ko bodo kmetovalci z Vipavske prepoznali razvojno priložnost s tega področja. V učnem centru Brje je tudi sicer zelo pestro.
V učnem centru Brje imajo poleg nove opreme tudi popolno linijo za predelavo pečkatega sadja – jabolk, hrušk in koščičastega sadja – breskev, marelic ter zelenjave.
Linija vključuje stroj za pranje, mletje, stroj za stiskanje, pasterizacijo in za polnjenje v steklenice ali vrečke. Poleg tega se v centru nahaja tudi oprema za sušenje sadja in avtomatiziran kotel za pripravo marmelad.
Po besedah Furlana svoje potrebe v učnem centru lahko uresniči tako vsaka gospodinja kot tudi malo resnejši pridelovalec, ki želi svoje sadje predelati v sok ali marmelado. Kakšna pa je pot do uporabe opreme v učnem centru; Janez Furlan.
Cena za uporabo strojev je simbolična, z njo se pokrije stroške, ki jih ima upravljalec – Krajevna skupnost Brje – z električno energijo, zavarovanjem in vodo. Ob koncu Furlan izpostavlja še, da je učni center Brje namenjen komurkoli, uporabljajo ga lahko tudi prebivalci drugih občin.
Kljub vsemu pa to ni le predelovalni obrat, temveč se v njem pridobivajo tudi strokovna znanja s področja pridelave in predelave, za kar skrbi Ljudska univerza Ajdovščina. Kakšne delavnice pripravljajo in kako potekajo pove direktorica Ljudske univerze Eva Mermolja.
Do konca letošnjega leta bo v Učnem centru Brje zaživela tudi mini pivovarna. Občina Ajdovščina je z donacijo uspela pridobiti ustrezno opremo za varjenje piva, ki jo bodo kmalu postavili in nato ponuditi zainteresirani javnosti. Z njo bo tako mogoče narediti prve korake na poti do pivovarstva.
Ana Štokelj
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!