VELEMIR GJURIN O SVOJEM KEKCU: MATIJA BARLE JE BIL BOLJ PRIMEREN ZA TO VLOGO

Ponedeljek, 04. september 2023

Na Kekčevi domačiji v Trenti so v soboto s posebnim dogodkom obeležili 60. obletnico nastanka filma Srečno, Kekec!, prvega barvnega igranega celovečernega filma pri nas. Snemanja so se spominjali Velemir Gjurin, Martin Mele in Blanka Kos, ki so odigrali vloge Kekca, Rožleta in Mojce, večer pa so s koncertom popestrili Gal in Severa Gjurin, Nuška Drašček in Simfonični orkester Cantabile.

Pobudnik in gostitelj dogodka je bil lastnik Kekčeve domačije Mitja Lo Duca, ki je v brezčasno zgodbo enega najznamenitejših slovenskih filmov vstopil nevede:

IZJAVA: Mitja Lo Duca

V Trenti in Logu pod Mangartom so bili posneti vsi zunanji prizori filma, notranje prizore pa so posneli v skladiščni stavbi v ljubljanskem BTC-ju.

Direktor Triglavskega narodnega parka Tit Potočnik je povedal, da je obnova Kekčeve domačije vzoren primer ohranjanja snovne kulturne dediščine, saj gre za tipično trentarsko hišo, zgodba snemanja filma pa sodi med nesnovno dediščino TNP:

IZJAVA: Tit Potočnik

Glavne zvezde večera so bili seveda igralci, eni od redkih še živečih udeležencev snemanja, obisk je sprva napovedal tudi 93-letni Ljubo Struna, ki je bil leta 1963 vodja snemanja, vendar je zaradi oddaljenosti obisk nazadnje odpovedal.

Četudi se je drugi v seriji treh filmov o Kekcu v gledalsko zavest najbolje usidral pa je filmski Kekec, Velemir Gjurin, mnenja, da sam za to vlogo ni bil tako primeren kot denimo igralec, ki je igral v prvem filmu:

IZJAVA: Velemir Gjurin

Še kakšno skrivnost pa s snemanja kultne slovenske filmske klasike v našem radijskem programu odstrnemo tudi v prihodnjih dneh.
Primož Božič

Naslovna fotografija: Od leve proti desni: Martin Mele (Rožle), Blanka Kos (Mojca), Velemir Gjurin (Kekec).

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C