NA TRGU EVROPE DANES PREMIERA OPERNEGA DIPTIHA O MEJI IN OBEH MESTIH

Četrtek, 14. september 2023

Danes se bo na Trgu Evropa ob novogoriški železniški postaji odvila premiera opernih del dveh mladih umetnikov: italijanske skladateljice Sare Caneva in slovensko-hrvaškega skladatelja Juraja Marka Žerovnika. Avtorja sta v glasbeno govorico zajela tematiko meje, mejnosti in identitete med Gorico in Novo Gorico.

Svetovno praizvedbo čezmejnega projekta pripravlja Piccolo Opera Festival pod umetniškim vodstvom Gabriela Ribisa in je del uradnega programa Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica – Gorica. 

Novi operni deli pa sta nastali v okviru čezmejnega projekta GO! Borderless Opera Lab. V okviru slednjega sta Caneva in Žerovnik januarja letos obiskala Gorico in Novo Gorico in tukaj spoznavala zgodovino in atmosfero obeh mest.

Uvidela sta, da sta to mesti, ki ju je zgodovina meje zelo zaznamovala, z obiskom pa sta izvedela, kako ta razdelitev v resnici deluje, je povedal Juraj Marko Žerovnik:

IZJAVA: Žerovnik 1

Avtorja sta nato v vmesnem času spisala vsak svojo opero, delo Sare Caneva se imenuje Izvor Položaj Razdalja, trodelna skladba pa se navezuje na tematiko meje, reke Soče in bivše umobolnice Franka Basaglie. Libreto je oblikovan v dialogu med žensko, ki predstavlja obe mesti, in psihoterapevtom, doktorjem Reko.

Žerovnik se je pri pisanju svoje opere naslonil na znamenito delo Franza Kafke Pred vrati postave, kjer je Postavo in izvorno dva lika zamenjal oziroma razširil z mejo in na štiri dogajalne osebe.

Instrumentalni delež obeh oper bo oblikoval GO! Borderless Orchestra, je še povedal Juraj Marko Žerovnik:

IZJAVA: Žerovnik 2

Priložnostni orkester je nastal s sodelovanjem Piccolo Opera Festivala s Kulturnim centrom Lojze Bratuž, Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel, Glasbenim društvom NOVA in Glasbeno šolo Nova Gorica. Sodelovali bodo tudi člani zagrebške skupine Cantus Ansambl.

Režiser in docent Igor Pison in profesorica Univerze na Primorskem Metka Malčič sta sodelovala pri dramaturškem in jezikovnem oblikovanju večjezičnega libreta diptiha. Delo bo prvič izvedeno danes ob 20. uri na Trgu Evrope, v primeru slabega vremena pa v koncertni dvorani Glasbene šole Nova Gorica.

Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
26.09.2023
13°C / 28°C
sreda
27.09.2023
12°C / 28°C
četrtek
28.09.2023
13°C / 28°C