DANES PRAZNUJEMO DAN VRNITVE PRIMORSKE MATIČNI DOMOVINI, OSREDNJA PROSLAVA JUTRI V OPATJEM SELU

Petek, 15. september 2023

Danes obeležujemo državni praznik Dan vrnitve Primorske matični domovini. 15. septembra leta 1947 so bila z uveljavitvijo pariške mirovne pogodbe tedanji Jugoslaviji vrnjena ozemlja, ki jih je Kraljevina Italija z rapalsko pogodbo priključila po 1. svetovni vojni.

Slovenska ozemlja, ki so bila do tedaj del enotnega Avstro-ogrskega cesarstva, je sicer italijanska vojska vojaško zasedla takoj po zlomu dvojne monarhije leta 1918.

Po drugi svetovni vojni so partizanske enote najprej zasedle Istro, Trst in vzhodni del s Slovenci naseljene tedanje Kraljevine Italije, vendar so se po enem mesecu umaknile iz zahodnega dela Julijske krajine, Primorska pa je bila s tako imenovano Morganovo črto razdeljena na dve zasedbeni coni – cono A, ki jo je upravljala zavezniška vojaška uprava –, in cono B, ki jo je upravljala Vojaška uprava Jugoslovanske armade.

S podpisom pariške mirovne pogodbe 10. februarja 1947 v Parizu je obveljal francoski, t. i. kompromisni predlog, po katerem so Italiji pripadle Benečija, Rezija, Gorica in Kanalska dolina, Jugoslavija pa je dobila velik del Goriške in del Tržaške, Istro južno od reke Mirne, jadranske otoke in Zadar z okolico.

8. septembra letos je minilo tudi 80 let od uradne vdaje italijanskih oboroženih sil v 2. svetovni vojni.

Letošnja proslava v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Nova Gorica bo jutri ob 11. uri v Opatjem selu. Slavnostni govornik bo nekdanji predsednik države Milan Kučan, na proslavi pa bo nastopilo okoli 150 nastopajočih. 

Na prireditvi pričakujejo več kot 1000 obiskovalcev z vseh koncev Slovenije, udeležbo sta med povabljenimi gosti potrdila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Na prizorišču se bo zbralo tudi več kot sto praporščakov domoljubnih in veteranskih organizacij.

Scenarij in režijo prireditve je prevzel dramski igralec Radoš Bolčina, ki je poseben poudarek namenil večni posebnosti boja primorskih ljudi za obstoj in samobitnost, ki ni temeljil na delitvah, ampak na povezovanju. Med nastopajočimi bodo pihalna orkestra iz Nove Gorice in Prvačine, združeni kraški pevski zbori, plesalci kluba Pro Dance Company, dramski igralci Klemen Janežič, Tina Resman in Marjuta Slamič, pianist Blaž Pahor in pevki Mojca Rusjan in Polona Kante.
  Primož Božič

Naslovna fotografija: Muzej novejše zgodovine

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
26.09.2023
13°C / 28°C
sreda
27.09.2023
12°C / 28°C
četrtek
28.09.2023
13°C / 28°C