TRADICIONALNI POHOD OB RAPALSKI MEJI

Sobota, 16. september 2023

Tudi letos Turistično društvo Žiri organizira Pohod ob rapalski meji, ki bo to nedeljo, 17. septembra z začetkom ob 9.30 iz centra Žirov. Kot vsako leto, tudi letos udeležence čaka nekaj novega. 

Rapalska meja je bila meja med Kraljevino Italijo in Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev (pozneje Kraljevino Jugoslavijo), določena leta 1920 v italijanskem mestu Rapallo. Žiri so v času med obema svetovnima vojnama postale kraj ob državni meji. Na drugi strani, v Italiji, se je tako zgodilo z Idrijo in Cerknim. Sosed je bil ločen od soseda, prijatelj od prijatelja, sorodnik od sorodnika. V spomin na mejo, ki je ni več, Turistično društvo Žiri od leta 2004 organizira rekreativni pohod po poteh ob nekdanji rapalski meji. Pohod ob rapalski meji je primeren za srednje izurjene pohodnike vseh starosti, organizatorji pravijo, da bo tempo hoje prilagojen, pohod pa poteka po urejeni pohodni poti, z vmesnimi postanki, zato je primeren tudi za družine z otroki. Pričetek pohoda bo v Žireh s startom ob 9.30 pred Zadružnim domom, nato se bodo pohodniki podali Ledinici, pot bodo nadaljevali preko Županovega kota, čez Dovce v smeri Jarčje doline. Sledil bo postanek pri geološkem profilu Lukač, ki je bil proglašen za naravno vrednoto državnega pomena. Pot bodo nato udeleženci nadaljevali v smeri Mrzlega vrha. Zaključek s pogostitvijo bo pri pivovarni Racon na Breznici. Sledil bo voden odhod v Žiri. Štartnina za pohod je 15 evrov za odrasle in 10 evrov za otrobe, v ceno je všteto okrepčilo na poti, pogostitev z toplim obrokom in pijačo ter organizacija kulturnega programa.

Že včeraj je potekal brezplačen voden ogled Muzeja Žiri, s poudarkom na zbirki in razstavi "Pozdravljeni, ljubitelji utrdb" ter o Žireh, kot "kraju na meji".

Maja Vojska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
16.06.2024
15°C / 27°C
ponedeljek
17.06.2024
15°C / 29°C
torek
18.06.2024
16°C / 30°C