DANES PRIČENJA EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

Sobota, 16. september 2023

Med 16. in 22. septembrom bo tradicionalno potekal Evropski teden mobilnosti (ETM), katerega slogan ostaja trajnostno povezani, vodilna tema pa je v letošnjem letu pa je varčne poti. Spodbujal bo aktivno mobilnost in zmanjševanje rabe energije v prometu, v središče pozornosti pa bo na nacionalni ravni postavil tudi odstranjevanje ovir na površinah za pešce in kolesarje.

Evropskemu tednu mobilnosti se letos pridružujejo številne občine, ki v naslednjih dneh pripravljajo razne dogodke, ki jih pregledujemo v nadaljevanju oddaje.

BOVEC

Pobudi ETM se tudi letos pridružujeta tudi Občina Bovec in Osnovna šola Bovec, ki sta program oblikovali tudi s finančno pomočjo projekta ReMOBIL, katerega vodilni partner je Posoški razvojni center.

Že od 11. septembra pa vse do 6. oktobra imajo učenci OŠ Bovec možnost, da se na jutranjo pot v šolo odpravijo s pešbusom v spremstvu odraslih. Ta »vozi« po dveh progah v Bovcu.

21. septembra napovedujejo kolesarski izlet z e-kolesi za odrasle, v spremstvu vodnika se bodo udeleženci podali na krožno pot okoli Bovca. Ob dnevu trajnostne mobilnosti pa bo 22. septembra sledilo osrednje dogajanje – zjutraj bo potekala jutranja telovadba za učence, zaposlene in zunanje udeležence. Sledil bo obisk maskote Kuža pazi in srečanje z redarjem ter otroci iz vrtca. Med 9.30 in 11.20 bodo potekale delavnice za učence od 1. do 9. razreda, ob 11.30 pa bo sledil glasbeni koncert z Boštjanom Pertinačem.

KOBARID

V Kobaridu so z dogodki letošnjega Evropskega tedna mobilnosti pričeli že prejšnji petek, 8. septembra, ko je na kobariškem trgu potekal start 170-kilometrskega teka v okviru Julian Alps Trail run-a. Glavno dogajanje napovedujejo med 19. in 22. septembrom, predstavlja pa ga Tadej Volarič z občinske uprave:
 
POGOVOR: Tadej Volarič  

TOLMIN 

Pobudi ETM se tudi letos pridružuje tudi Občina Tolmin, ki je skupaj s Posoškim razvojnim centrom, Zavodom za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin ter Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tolmin pripravila več aktivnosti. Osrednja bo že jutri, 16. septembra, ko bo potekal dogodek Kolesarimo za dober namen. Udeleženci se bodo s kolesi odpravili po novi kolesarski poti od Tolmina do Modreja, vse prekolesarjene ali prehojene kilometre udeležencev pa bodo pretvorili v donacijo za šolske skladbe. Dopoldne bo ob jezeru pri Morei potekalo tudi več raznih aktivnosti.

Od 18. do 29. septembra bodo učenci prve triade osnovnih šol Tolmin in Most na Soči imeli tudi možnost, da se na jutranjo pot v šolo odpravijo s pešbusom v spremstvu odraslih. Ta bo »vozil« po štirih progah v Tolminu in eni na Mostu na Soči.

KANAL

V občini Kanal bodo v sklopu Evropskega tedna mobilnosti v obeh osnovnih šolah, Desklah in Kanalu, za vrtčevske otroke in šolarje pripravili preventivno in izobraževalno delavnico Jumicar, pri kateri morajo otroci z vozili na lasten pogon prevoziti poligon in pri tem upoštevati cestnoprometne predpise.

Ob tem bodo zaposlene na občini pozvali k uporabi javnega potniškega prometa oziroma drugih načinov trajnostne mobilnosti. Za javnost odprt dogodek, na katerem so predvsem najmlajše na kolesarskem poligonu seznanjali z varnostjo v prometu, pa se je odvil že 17. junija v Ložicah. V sodelovanju s Turističnim društvom Nova Gorica in občino Brda so v sklopu dogodka Goriška kolesari pripravili obisk Policije in Agencije za varnost v prometu, priložnostno pa so delili tudi odsevne trakove in kresničke.

AJDOVŠČINA

V občini Ajdovščina bodo prihodnjo sredo pripravili srečanje in obdarovanje prostovoljcev, ki sodelujejo v programu Sopotnik. Pridružujejo se tudi programu Župani za volani, vendar bo vožnjo zaradi županovih obveznosti opravila ena od sodelavk iz občinske uprave. Trajnostni mobilnosti se bodo sicer obširneje posvetili v sklopu Incastre, Dneva ajdovske industrije in podjetništva, ki bo letos na sporedu 30. septembra.

NOVA GORICA

Bo pa Evropski teden mobilnosti bogateje obeleževan v Mestni občini Nova Gorica, odvil se bo med 16. in 27. septembrom. Osrednje dogajanje je postavljeno na petek, 22. septembra, ko bodo v luči zaključevanja Evropskega tedna mobilnosti in začetka Evropskega tedna športa prvič organizirali Goriški festival športa in trajnostne mobilnosti, ki se bo odvijal na travniku pred novogoriško Občinsko palačo.

V sklopu slednjega bodo med drugim predstavili vrhunske športnike, zaposlene na Policiji, odvil pa se bo tudi ekshibicijski namiznoteniški dvoboj med Darkom Jorgićem in Bojanom Tokićem. Veliko poudarka bo na programu za najmlajše, na stojnicah pa se bodo predstavljala športna in druga društva iz mestne občine. Obširneje bodo predstavili delo vodnikov službenih psov ter konjeniške policije.

Jutri bodo pripravili Čezmejno kolesarjenje z zbirnim mestom na Trgu Evrope ter Otroški kolesarski kros z zbirnim mestom v Športnem parku Kromberk.

V nedeljo nadaljujejo s pohodom »Peš po Poti dveh gradov – Rihemberka in Dornberka« v ponedeljek, 18. septembra,  pa bodo kolesarjem že navsezgodaj, od 7. ure dalje, na Bevkovem trgu delili kolesarski zajtrk.

Med tednom bodo sledila organizirana peš vodenja po različnih zanimivih točkah v Novi Gorici in Solkanu. V četrtek, 21. septembra, pa vabijo vse mamice, da se jim pridružijo v Borovem gozdičku v Novi Gorici ob 10.30 na Vozičkanju z dojenčki.

V nedeljo, 24. septembra, nato sledi vzpon na Sabotin, kjer bo poskrbljeno za vodenje in topel obrok. V sklopu Evropskega tedna mobilnosti pa bodo v sredo, 27. septembra, organizirali tudi brezplačne vodene oglede v prenovljenem Rafutskem parku.


IDRIJA

V Idriji se bodo dogodki letošnjega ETM pričeli v četrtek, 21. septembra, ko se bo župan Tomaž Vencelj za en dan prelevil v prostovoljca zavoda Sopotniki, osrednji dan dogajanja pa bo dan pozneje, ko bo trg ob Scopolijevi hiši za en dan brez prometa in bo gostil pester program za vse generacije. Več o letošnjem programu pa Tilen Božič iz Občine Idrija.

POGOVOR: Tilen Božič

CERKNO

Občina Cerkno letos v projektu sodeluje že šestič. Tudi tokrat so skupaj s cerkljanskimi javnimi zavodi, društvi in drugimi sodelujočimi pripravili privlačen program za vse generacije. Kot vsako leto bodo v tem tednu okrasili ulice ter pozvali k spremembi potovalnih navad, letos pod sloganom »Varčne poti«. S sklopom dogodkov bodo začeli že jutri, ko bo potekal kolesarski poligon za otroke in otroška kolesarska tura ter delavnica varnosti kolesarja in pešca v prometu. V torek sledi ura pravljic v Bevkovi knjižnici Cerkno, v sredo, 20. septembra, delavnica varne vožnje po grbinastem poligonu pod vodstvom članov Športnega društva Pedal. Dan kasneje bo potekala delavnica za otroke iz devetega razreda z naslovom “Varnost v prometu in e-skiro”, na isti dan pa bodo potekali tudi testi hoje ter meritve krvnega tlaka in sladkorja. Vse delovne dni v času ETM poteka tudi akcija teden brez avtomobila v sodelovanju s podjetjem ETA Cerkno in Občino Cerkno ter pešbus za osnovnošolske otroke od 2. razreda dalje v sodelovanju s prostovoljci in OŠ Cerkno. Tudi zaposleni Občine Cerkno v akciji Trajnostno v službo sodelujejo cel mesec september.

Simona Skočir, Maja Vojska, Primož Božič

Naslovna fotografija: Evropski teden mobilnosti 2022 v Novi Gorici. vir: MONG, avtorica Mateja Pelikan.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
20°C / 34°C
sreda
24.07.2024
19°C / 32°C