ZIMSKA SEZONA NA KANINU ŠE POD VPRAŠAJEM

Torek, 19. september 2023

V septembru na Kaninu zaključujejo poletno sezono, letos so našteli 23.000 obiskovalcev. Do konca meseca bodo obratovali ob koncih tedna. Ob tem se pripravljajo na zimsko sezono, ki bo odvisna od novega zakona o Kaninu. Osnutek zakona je medtem še v medresorskem usklajevanju, uskladiti morajo več pripomb.


Kaninu je letos tudi v poletni sezoni nekoliko nagajalo vreme. Zaradi velikega števila deževnih in vetrovnih dni so od 9. junija do 10. septembra našteli 75 obratovalnih dni in prepeljali 23.000 potnikov, medtem ko so jih lani 30.000, je povedala direktorica Manuela Božič Badalič.

Struktura poletnih obiskovalcev je bila podobna kot v predhodnih letih. 90 odstotkov gostov prihaja iz tujine, domači gostje so v manjšini. Največ je sprehajalcev in pohodnikov, prepeljejo pa tudi veliko kolesarjev, padalcev in tudi jamarjev.

Do predvidoma konca septembra bodo na Kaninu obratovali še ob koncih tedna, od petka do nedelje, hkrati pa se pripravljajo na zimsko sezono. Zagnali so vzdrževalna dela in preglede, je povedala Božič Badalič.

Usoda Kanina bo sicer odvisna predvsem od novega zakona o Kaninu, saj Kanin ni dobil sredstev na lanskem javnem razpisu za vlaganja v trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma. Osnutek je že pripravljen.

Gospodarski minister Matjaž Han je pred kratkim povedal, da so bile v medresorskem usklajevanju prejete številne pripombe, ki jih bodo skušali uskladiti. Ob tem je podčrtal, da je treba najti rešitev za to edino slovensko visokogorsko smučišče.

Predsednik bovške občinske komisije za obnovo Kanina Danijel Krivec je po ponedeljkovih pogovorih z ministrom pojasnil, da si želijo najprej zbrane pripombe uskladiti na sestanku z gospodarskim in infrastrukturnim ministrstvom ter lastnico smučišča, Občino Bovec. Sestanek napovedujejo za prihodnji teden, s tem bi stopili korak naprej, da bi šel predlog zakona lahko v nadaljnjo proceduro oziroma na vlado, je še povedal.

Obratovalno dovoljenje krožno-kabinske žičnice se bo izteklo konec leta, zato je Krivec opozoril, da so trenutno res že v precejšnji časovni stiski. Zakon bi moral zeleno luč dobiti še pred zimo, saj bi tako tudi lažje podaljšali obratovalno dovoljenje za letošnjo zimsko sezono. Kot je še povedal Krivec, se želijo sestati tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom, saj si v nadaljevanju postopka sprejemanja zakona ne želijo več nobenih zapletov.

Od usode smučišča je odvisna tudi prihodnost zimskega turizma v Bovcu. Urška Radanovič, direktorica hotela Kanin, je povedala, da so obnovo hotela zamaknili za približno eno leto, na pomlad 2025. Hotel je pred kratkim na državnem razpisu sicer dobil 1,1 milijona evrov za projekt popolne prenove, s katero pa v hotelu odlašajo - delno zaradi negotovosti glede kaninske žičnice in smučišča, delno zaradi visokih cen gradbenih storitev, je še dodala direktorica. Po njenih besedah se takšnega hotela brez zimske sezone ne splača prenavljati, za zimsko sezono pa je kaninsko smučišče bistvenega pomena.

Občina Bovec je bila sicer poleti uspešna tudi na razpisu za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, na katerem je pridobila 180.000 evrov za izgradnjo dveh dodatnih ferat v kaninskem pogorju, Jamarska zveza Slovenije pa trenutno obnavlja tudi kočo Petra Skalarja na Kaninu, ki jo je pridobila v najem za 12 let.
Simona Skočir 

Fotografija: FB Kanin Sella Nevea

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C