POZNATE VSE SKRIVNOSTI NASELJA GRČAREVEC?

Nedelja, 29. oktober 2023

V tokratni popotniški oddaji se bomo podali v logaško občino, in sicer bomo raziskovali skrivnosti in lepote, ki jih ponuja naselje Grčarevec, ki leži ob stari magistralni cesti Ljubljana–Postojna, med naseljema Kalce in Planina.

Najprej smo obiskali Turistično kulturno športno društvo Grčarevec, ki je v kraju zelo aktivno. Pred leti so postavili tudi brunarico "Na ovinku", ki ne služi le potrebam in aktivnostim društva, ampak celotnemu kraju in širši okolici, uporabljajo jo tudi kot volišče. 

Več o delovanju društva in pa sami brunarici pa predsednik Jernej Osterman.


Pogovor Jernej Osterman


Kljub temu da gre za majhno naselje, ki se v zadnjih letih sicer hitro širi na račun novogradenj, pa stari del Grčarevca ponuja tudi veliko ostalin iz preteklosti in zanimivih objektov, ki si jih je vredno ogledati. Zgodovino in zgodovinske ostanke pa nam je predstavila domačinka, umetnostna zgodovinarka Simona Kermavnar.


Pogovor Simona Kermavnar 


Vodni zbiralnik Kotla

Logaška občina je v sklopu projekta Kras.Re.Vita v prvi polovici leta začela tudi urejati tri postajališča in parkirišča ob cesti med Grčarevcem in Planino. S to investicijo se bo zmanjšal nenadzorovan obisk Planinskega polja z motornimi vozili, saj je območje priljubljeno za dnevne izlete. O teh investicijah smo povprašali župana Občine Logatec Berta Menarda, ki pa ima do naselja tudi precej oseben odnos. Pa prisluhnimo, zakaj.


Pogovor Berto Menard

Že pred nekaj leti je v Planinskem društvu Logatec dozorela ideja, da bi postavili razgledno točko, ki bi pomenila prostor za druženje, hkrati pa bi ljudi spodbudila k nekoliko daljšemu potepu iz središča Logatca s prijetnim ciljem. Glavni pobudnik in gonilna sila projekta je bil Jernej Rus, vodnik in vodja markacistov v društvu, pri gradnji razglednika pod Srnjakom pa so s prostovoljnim delom sodelovali tudi ostali logaški planinci. Do razgledišča vodi tudi prijetna pot iz naselja Grčarevec. Več o razgledišču pa nam bo zaupala predsednica logaškega planinskega društva Tina Korenč.


Pogovor Tina Korenč


Razgledišče pod Srnjakom (Vir PD Logatec)

Preden pa zapustimo to čudovito naselje, pa se bomo podali še na Scilkino učno pot, ki ima sicer štiri vstopne točke in ena se nahaja prav v Grčarevcu. Več o sami učni poti pa Snežana Simič iz Turistično informacijskega centra Galerija Zavod Znanje Postojna.


Pogovor Snežana Simič 


Zemljevid Scilkina učna pot (Vir: Visit Postojna)Maja Vojska

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C