PROJEKT EPIC DOBIL VODJO IN BO ZAČEL Z DELOM

Torek, 14. november 2023

Projekt EPIC bo eden najpomembnejših infrastrukturnih in vsebinskih nasledkov Evropske prestolnice kulture, stal bo v nekdanjih železniških skladiščih severno od novogoriške železniške postaje in bo poskus, kako na inovativen način predstaviti kompleksno zgodovino tega območja. Vseboval bo stalno zbirko, prizorišče za dogodke in platformo za dialog.

Vodstvo projekta je pred dobrima dvema tednoma prevzel kustos zgodovinar Goriškega muzeja Marko Klavora, v njegovi ožji ekipi pa so še zgodovinarka Kaja Širok, režiserka in scenaristka Anja Medved in zgodovinar Alessandro Cattunar iz italijanskega združenja Quarantasettezeroquattro (47/04), ki je med drugim kustos koncepta in postavitve multimedijskega muzeja “Lasciapassare/Prepustnica” na italijanski strani mejnega prehoda na Pristavi oziroma na ulici Rafut v Gorici.

O novem prostoru je treba razmišljati v luči tega, kar bo prišlo po EPK, je dejal Klavora. Razume ga kot dodatek nečemu, kar v prostoru že obstaja, pri čemer misli na vse zgodovinske točke med Solkanskim mostom in muzejem v Mirnu (Muzej na meji: Muzejska zbirka Pristava, Muzejska zbirka Miren, Muzejska zbirka Kolodvor, Vojaški stražarski stolp v Vrtojbi). Ambicija je vse te točke povezati na enem mestu, jih ograditi in jim dati skupen smisel, pri čemer beseda 'muzej,' ni prava označitev za projekt EPIC centra, pravi Klavora.

»Preteklost skušamo predstaviti na način, ki izhaja iz posameznika in posameznika, se pravi, na kakšen način so prebivalci na Goriškem dojemali, živeli 20. stoletje in pravzaprav postaviti kot neke vrste laboratorij evropske zgodovine 20. stoletja, ker Goriška pravzaprav z vsem tem, kar se je dogajalo v tem času, predstavlja nekak model za evropsko zgodovino. Izziv je, na kakšen način to zgodovino predstaviti, da ni samo enoplastna, da ni predstavljena s strani enega naroda, ampak je naša ambicija posameznikom, ki so svojo identiteto živeli mnogo bolj kompleksno, dati glas,« je dejal Klavora.

Težišče bo na izkušnjah in posameznih zgodbah ljudi, ki so obenem kolektivne, pravi Klavora, odpovedali so se nacionalnim interpretacijam in predstavitvam, želijo predvsem pripovedovati zgodovino tega prostora, med drugim s pomočjo avdio-vizualnega sprehoda po pokrajini Goriške.

Njihov namen je tudi po letu 2025 predajati sporočilo preteklosti z namenom razumeti sedanjost in tudi našo prihodnost na podlagi izkušnje, ki so jo imeli prebivalci Goriške v 20. stoletju, na kakšen način se izogniti temu, kar se je dogajalo v 20. stoletju, na kakšen način se obnašati v prihodnosti, da bi se izognili najhujšemu, »na nek način zgodovina kot učiteljica življenja,« je še dejal Klavora.

POGOVOR: Marko Klavora

Primož Božič

Naslovna fotografija: Marko Klavora. vir: go2025.eu, avtor Matej Vidmar.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C