BOLGARSKE KLEKLJARICE V IDRIJI

Sreda, 15. november 2023

Pred dnevi so na Čipkarski šoli Idrija gostili klekljarice iz Romunije, dve učiteljici in eno učenko, ki v tamkajšnjem podeželskem mestu Kalofer oživljajo tradicijo izdelovanja klekljane čipke. Gre za zanimivo sodelovanje bolgarskega klekljarskega centra in idrijske čipkarske šole, ki je s svojimi 147 leti obstoja najstarejša neprekinjeno delujoča čipkarska šola na svetu.

Začetek sodelovanja sega v leto 2022, ko so na Čipkarski šoli Idrija prejeli elektronsko sporočilo z veleposlaništva RS v Sofiji v Bolgariji, v katerem so jih ti prosili za fotografije idrijskih čipk, s katerimi bi skupaj s fotografijami klekljanih čipk iz bolgarskega Kaloferja obogatili nek dogodek na veleposlaništvu. Sporočilu je bila dodana tudi fotografija iz začetka 20. stoletja, na kateri je razred z učiteljicami in mladimi klekljaricami, podobno kot na fotografijah idrijske čipkarske šole iz tistega časa. V okviru nekega drugega mednarodnega projekta je vodja Čipkarske šole Idrija Metka Fortuna letos spomladi obiskala bolgarsko mestece Kalofer, kjer je strokovno delo opravljala v kreativnem centru kaloferske klekljane čipke, kjer celotno prizadevanje za oživljanje tamkajšnje klekljarske dediščine temelji na dveh domačinkah, ki prostovoljno učita mlade klekljanja. Kot poudarja Metka Fortuna, sta si kaloferska in idrijska čipka v marsičem podobni, hkrati pa se tudi razlikujeta. V teh dneh, ko so se zavzeti klekljarici, Antoaneta Parvanova in Radoslava Ilieva, ki oživljata klekljanje v Kaloferju, in njuna mlada klekljarska učenka Tsvetyna Nikolaeva Nankova mudile na idrijski čipkarski šoli, so se podrobno seznanile z njihovim delom in spoznale delovanje šole vse od izobraževanja otrok in odraslih, risanja vzorcev, izdaje priročnikov do proizvodnje izdelkov in tržnega programa. Obe strani si želita, da bi lahko medsebojno sodelovanje še nadaljevali.


Izjava Metka Fortuna medsebojno sodelovanje


Izvedbo obiska v Idriji je sofinancirala Občina Idrija.


Metka Rupnik

Foto: ČŠ Idrija


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C