ZAKLJUČEK PROJEKTA ODKRIVANJE PODEŽELSKE DEDIŠČINE

Sreda, 15. november 2023

Včeraj je v Vipavi potekal konzorcij in novinarska konferenca Univerze v Novi Gorici, na kateri so predstavili rezultate projekta imenovanega »Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona pridelava fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost«. 

Projekt je bil namenjen izboljšanju skupnih raziskovalnih zmogljivosti in povezovanju za razvoj tipičnih visokokakovostnih fermentiranih pijač na območju Vipavske doline, Slavonije na Hrvaškem, severno makedonskega Tikveša in Hardangerja, ki se nahaja na Norveškem. Konzorcij partnerjev sestavlja 9 partnerjev iz 4 različnih držav in vodilni partner je Univerza v Novi Gorici s Centrom za raziskave vina ter Fakulteto za vinogradništvo in vinarstvo. 

Več o projektu pa Branka Mozetič Vodopivec iz Univerze v Novi Gorici.Izjava Branka Mozetič VodopivecProjekt je naslavljal tudi problematike izseljevanja s podeželja, bega možganov in slabo razvitega lokalnega gospodarstva, s katerimi se srečujejo podeželske regije v srednji in vzhodni Evropi.

Rektor Univerze v Novi Gorici Boštjan Golob je poudaril, da je Univerza v Novi Gorici zelo hvaležna za sodelovanje v tem projektu, saj so pridobili pomembne ekspertize na področju kemičnih in senzoričnih lastnosti vin ter ciderja. Razvili so tudi nove analitske in kemijske metode na tem področju in zaradi teh pridobljenih znanj je Center za raziskave vina zaželen partner tudi v bodočih mednarodnih projektih. Dodal je, da je ideja, da sedaj vsa ta znanja predajo tako lokalni kot širši skupnosti. Projekt se je začel izvajati 1. oktobra 2020 in bo trajal do zadnjega januarja prihodnje leto. 


Maja Vojska
Foto: Univerza Nova Gorica

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C