PISANKA: JESENSKI KOLESARSKI POTEP PO GEOPARKU IDRIJA

Četrtek, 16. november 2023

V tokratni popotniški oddaji Pisanka smo se ponovno podali na pot s kolesom, tokrat bomo raziskovali idrijsko občino. Podali se bomo iz Idrije proti Idrijski Beli, pot nadaljevali proti Brusovim in Putrihovim klavžam čez Krekovše pa do Partizanske bolnice Pavle in nazaj v Idrijsko Belo. Na poti bomo spoznali veliko zanimivega in zagotovo boste od naših sogovornikov izvedeli tudi veliko novega. 

Preden pa se podamo na pot, se bomo ustavili še pri idrijskih Rakah, ki tečejo vzporedno s cesto, po kateri bomo zavrteli pedala. Pot ob Rakah je edina idrijska pot, ki se vam ponuja za lagoden »ravninski« sprehod. Vodi vas ob levem bregu Idrijce, mimo visečih mostov, ki so imenitna razgledišča nad gorsko hudourno lepotico Idrijco, do jezu pri Kobili. Ker se po Rakah ne sme voziti s kolesom, smo si jih ogledali peš, o tem, kaj Rake sploh so, pa smo povprašali Mašo Čibej iz Zavoda za turizem Idrija.


POGOVOR IDRIJSKE RAKEČas je, da se odpravimo na pot. Iz Idrije krenemo po glavni cesti proti Ljubljani in kmalu po tabli, ki nakaže konec starega rudniškega mesta, zavijemo desno proti Idrijski Beli. Cesta je ozka, a ob lepem vremenu precej živahna, saj veliko domačinov kolesari, rola ali teče v smeri proti naravnemu kopališču Lajšt v Idrijski Beli. Kmalu prikolesarimo do skrivnostnega Divjega jezera, ki spada med bisere slovenske naravne dediščine. Zato je bilo že leta 1967 zavarovano kot naravni spomenik, od leta 1972 pa je urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi. Divje jezero je kraško sifonsko jezero, ki leži pod stometrskimi prepadnimi stenami, ki obrobljajo ta severni rob Črnovske planote. Tokrat bomo jezero spoznali malo drugače, skozi oči potapljačev. Poklicni potapljač Tomaž Jereb nas je s svojimi besedami popeljal v globine skrivnostnega jezera.


POGOVOR DIVJE JEZERO POTAPLJAŠKI VIDIK


Kolesarimo naprej od Divjega jezera proti Idrijski Beli. Po nekaj kilometrih na desni strani zasledimo tablo za plezališče Strug


Mimogrede lahko zlezemo kakšno Kakavko, Winstona ali Marjetko, tako so namreč poimenovane nekatere smeri v plezališču, trenutno jih je nekaj čez 100, prevladujejo težavnosti 6 in 7 stopnje. Čez plezališče nas je popeljal Boris Sedej iz Plezalnega kluba Idrija.

POGOVOR PLEZALIŠČE STRUG


Od plezališča Strug pot nadaljujemo vse do Idrijske Bele, natančneje do naravnega Kopališča Lajšt, ki je priljubljena poletna točka za kopanje, rekreacijo v naravi, piknike in druženja. 

Kolesarsko turo nato nadaljujemo čez lesen mostiček in po asfaltni cesti levo. Kmalu pridemo do makadamske ceste, ki nas bo vodila po znamenitostih teh krajev. Najprej se bomo peljali mimo osamelca Babji zob, več o tej tematiki pa smo spregovorili z geologom Jožetom Čarom.
 

POGOVOR BABJI ZOB


Pot nadaljujemo po makadamski poti mimo Brusovih in Putrihovih klavž, ki sodijo med najpomembnejše ohranjene objekte idrijskega rudnika, zaradi njihove mogočnosti jih imenujemo tudi slovenske piramide. Naša naslednja postojanka je Lovska koča Krekovše, ki stoji na nadmorski višini 689 metrov in z njo upravlja Lovska družina Krekovše. Nekaj več o zgodovini in delovanju družine nam je zaupal starešina Marjan BrusPOGOVOR LOVSKA DRUŽINA KREKOVŠE


Zadnja postojanka pa je Slovenska vojna partizanska bolnica Pavla. Bolnišnica je nastala jeseni leta 1943 v Trnovskem gozdu, ki je po kapitulaciji fašistične Italije postalo osvobojeno slovensko ozemlje. Grajena je bila na različnih težko dostopnih lokacijah. Ime je dobila po doktor Pavli Jerini-Lah, ki je bila njena upraviteljica od januarja leta 1944 pa do konca vojne. Nobena bolnišnična baraka danes ni več ohranjena, spominski obeležji pa sta pri zaselkih Krekovše in Mrzla Rupa. Ker na terenu ni več ostankov Partizanske bolnice Pavla, se je lastnik Vojnega muzeja Idrija, Slavko Moravec, odločil, da v svojem muzeju postavi repliko dela barake. Pojasnil nam je, zakaj se je za to odločil in kaj vse najdemo v baraki. 


POGOVOR PARTIZANSKA BOLNICA PAVLAMaja VojskaKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C