SIMPOZIJ OB 50. OBLETNICI PILONOVE GALERIJE AJDOVŠČINA

Petek, 17. november 2023

Kot osrednji dogodek zaznamovanja 50. jubileja delovanja Pilonove galerije bo v petek v Ajdovščini potekal  strokovni simpozij, katerega pozornost bo usmerjena na poslanstvo galerije ter revizijo bistva dejavnosti. 


Na simpoziju bodo sodelovali: kustosa Goriškega muzeja mag. Davor Kernel in Katarina Brešan, dr. Alenka Di Battista, odgovorna konservatorka ZVKDS OE Nova Gorica, mag. Gojko Zupan, sekretar v INDOK centru direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo, Tanja Cigoj, kustosinja pedagoginja Pilonove galerije, in Tina Ponebšek, direktorica Pilonove galerije. Poleg urejanja novih prostorov in vsebinske širitve, adaptirane z upoštevanjem različnih vidikov zgodovinskega razvoja muzejsko-galerijske javne institucije, se bodo sodelujoči dotaknili tudi tematik o delovanjih specifičnih monografskih ustanov, ki hranijo donirane zapuščine velikih imen Goriške in Krasa ter zamejstva, kot so Veno Pilon, Lojze Spacal, Avgust Černigoj, Zoran Mušič, Riko Debenjak in drugi. Predstavili bodo tudi, s kakšnimi izzivi se soočajo znotraj posameznih lokalnih skupnosti.   
 
Simpozij bodo slavnostno odprli z besedami, ki jih je za to priložnost pripravil Dominique Pilon, sin Vena Pilona, ki je po očetovi smrti na pobudo ajdovskih kulturnih delavcev 9. aprila 1971 vsa umetniška dela, dokumente in osebne predmete Vena Pilona, ki jih je imel v pariškem stanovanju, podaril Ajdovščini. Brez te donacije tudi galerije v Ajdovščini ne bi bilo.
 
Ob simpoziju je na ogled tudi panojska razstava fotografij iz bogate fototeke Pilonove galerije. Na osmih panojih so zajeti foto utrinki in spomini na izseke iz življenja ustanove, ki s petdesetletnim aktivnim delovanjem pomembno dopolnjuje nacionalno muzejsko-galerijsko mrežo in tesneje povezuje Primorsko z zamejstvom. Razstava je na ogled ob sprehajalni poti pri grajskem vrtu v Ajdovščini do zaključka letošnjega leta. 

Izvedbo simpozija omogočata Ministrstvo za kulturo RS in Občina Ajdovščina, potekal pa bo v petek, 17. 11. 2023, od 10. do 15. Ure, v Domu krajanov Ajdovščina, saj je galerija trenutno zaprta zaradi gradbenih del. Do leta 2025 bo skupaj s sosednjo Rustjevo hišo zasijala kot eno izmed prizorišč Evropske prestolnice kulture 2025.  


Maja Vrabec


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C