DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Petek, 17. november 2023

Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk prav danes danes poteka v slovenskih osnovnih šolah in vrtcih pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi, da se na ta dan otrokom in mladostnikom z raznolikimi vzgojno-izobraževalnimi dejavnostmi še posebej predstavi pomen zdravih prehranjevalnih navad, zdravega načina življenja, trajnostnega prehranjevanja, zmanjšanja odpadne hrane, kulture prehranjevanja, pomena hrane iz naše bližine.

Tudi v cerkljanski osnovni šoli so se priključili projektu, kaj se bo poleg tradicionalnega zajtrka dogajalo na danes pa več Tanja Marinac Mlakar iz Osnovne šole Cerkno.


Izjava Tanja Marinac Mlakar


Koliko količin masla, kruha, medu, mleka in jabolk pa bodo letos razdelili otrokom v Cerknem:


Izjava Tanja Marinac Mlakar


Zakaj se zaposlenim v cerkljanski šoli zdi pomembno, da otrokom vsako leto s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom in s spremljajočim programom predstavijo lokalne predelovalce hrane?


Izjava Tanja Marinac Mlakar


Otroci iz vrtca in osnovnošolski otroci so prejeli tudi povabilo s strani Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije na sobotno tržnico lokalnih produktov, ki bo jutri potekala v Cerknem pred kmetijsko trgovino. Zaposleni na razvojni agenciji so otroke povabili tudi, da na poseben letak narišejo risbo na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka. Otroci, ki bodo risbo oddali v škatlo na jutrišnji tržnici bodo prejeli simbolično nagrado. 


Maja Vojska
Foto: Tradicionalni slovenski zajtrk OŠ Cerkno 2020

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C