IDRIJSKI SVETNIKI O ZAVODU ZA TURIZEM, FESTIVALU, PRORAČUNIH IN BANKOMATIH ZA SP. IDRIJO IN ČRNI VRH

Petek, 17. november 2023

Na včerajšnjem zasedanju idrijskega občinskega sveta se je nekoliko zataknilo že ob dnevnem redu, sajh je župan predlagal umik dveh točk, in sicer poročilo o medvrstniškem nasilju na osnovnih šolah v občini ter drugo obravnavo sprememb odloka o podlagah za odmero komunalnega prospevka za obstoječo komunalno opremo v občini. Svet je umik obeh točk potrdil, svetnik Davorin Lampe pa je zahteval vsaj razpravo k točki komunalnega prispevka, saj je njegova lista Odgovorni za občino Idrija pripravila nanjo kar štiri amandmaje. Svet je njegov predlog dvakrat zavrnil in potrdil dnevni red brez dveh umaknjenih točk. Sicer pa so na zasedanju sprejeli več drugih odločitev.


V uvodnem delu zasedanja je za predstavnike občine v svet zavoda OŠ Spodnja Idrija imenoval Anjo Čuk, Miha Prezlja in Dašo Pirih, Ana Wahl pa bo občino zastopala v skupščini javnega podjetja Komunala Idrija. Metka Fortuna, koordinatorka strokovnega odbora Festivala idrijske čipke, je svet seznanila s poročilom o izvedbi letošnjega festivala, ki ga je ocenila kot uspešnega, prav tako tudi člani sveta, izpostavila je njegov pomen pri promociji idrijske čipke in dediščine ter poleg strokovnih sodelavcev tudi veliko vključenost prostovoljcev, ki sodelujejo pri njegovi izvedbi. Zaželela si je tudi večjega sodelovanja članov občinskega sveta pri pritokolarnih in drugih dogodkih festivala.


Nekaj več polemične razprave se je razvilo ob vprašanju dopolnitve odloka o ustanovitvi javnega Zavoda za turizem Idrija. Čeprav je bila točka namenjena zgolj uskladitvi ustanovnega odloka zavoda z veljavno zakonodajo, so nekateri svetniki v razpravi izpostavili svoje pomisleke, da bo Zavod z možnostjo opravljanja gostinske dejavnosti nelojalna konkurenca obstoječim gostincem v Idriji. Kot je pojasnil župan, ne gre za nelojalno konkurenco, ampak zgolj za omogočanje Zavodu, da opravlja dejavnosti, za katere ga je občina ustanovila ter za zagotavljanje gostinske ponudbe v času oziroma na dogodkih, ko so obiskovalci v Idriji, gostinska ponudba v Idriji pa ni na voljo. Svetniki so spremembe ustanovitvenega akta Zavoda na koncu potrdili.


V nadaljevanju seje so Zavodu za turizem dali zeleno luč za zadolžitev za izvedbo projektov. V prvi obravnavi je svet sprejel tudi spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za šitritev pridobivalnega prostora kamnoloma Kresov grič in sprejeli županov predlog, da v letu 2024 vrednost točke za določitev višine nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ostane na ravni lanske, je pa župan za leto 2025 napovedal zaračunavanje lastnikom nepozidanih stavbnih zemljišč.

V osrednjem delu zasedanja so svetnice in svetniki po skrajšanem postopku sprejeli spremembe proračunov občine za leti 2023 in 2024. Kar nekaj sprememb se je nanašalo na umestitev državnih sredstev za intervencije in sanacijo škode po ujmah v juliju in avgustu, za kar bo občina od države prejela okoli 1.700.000 evrov. Župan Tomaž Vencelj.

Izjava Tomaž Vencelj

Župan je tudi napovedal, da bodo prebivalaci Spodnje Idrije in Črnega Vrha v začetku novega leta v kraja ponovno dobili bankomat. V proračunu je svet s prerazporeditvijo namreč zagotovili tudi sredstva za najem bankomatov za oba kraja. Na bankomatih bo možen samo dvig gotovine, ne pa tudi polog in plačilo položnic. Občina ju bo najela za dve leti in v tem času preverila promet na njih in smiselnost nadaljevanja najema. 


Metka Rupnik


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
13.07.2024
20°C / 32°C
nedelja
14.07.2024
19°C / 34°C
ponedeljek
15.07.2024
19°C / 35°C