NA SLAPU OBELEŽILI 150-LETNICO PRVE KMETIJSKE ŠOLE V SLOVENIJI

Nedelja, 19. november 2023
Na Slapu v Vipavski dolini so v petek obeležili 150-letnico ustanovitve Deželne sadjerejske in vinorejske šole Šola je za tiste čase imela velik pomen, saj je bila med drugim prva kmetijska šola s slovenskim učnim jezikom v deželi Kranjski. Pred kratkim nam je za Primorski val to šolo predstavila Majda Malik, zgodovinarka in slavistka.


Posnetek Majda Malik


Osrednji del petkove slovesnosti je bila okrogla miza o stanju in izzivih kmetijskih šol ter o njihovem pomenu za ohranjanje, prenos in razvoj kmetij.


Jože Podgoršek iz Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto, je izpostavil pomen izobraževanja za prihodnost in razvoj kmetijstva. Veseli ga tudi nekoliko boljši vpis na slovenske kmetijske šole, obenem pa meni, da bodo slovenske kmetije in njeni lastniki samo s kmetijstvom težko preživeli, saj so zaradi specifičnih pogojev nekonkurenčni ostalim evropskim kmetom. Za preživetje kmetij je zato potrebna dopolnilna dejavnost, kot je na primer turizem.


Vložiti bo potrebno še veliko naporov, da bo kmetijska proizvodnja prešla iz rok starejših lastnikov kmetij na mlajše prevzemnike, je poudarila Hermina Oberstar iz kmetijskega ministrstva.


Posnetek Hermina OberstarIvan Seljak/Ana Štokelj/STA

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C