DANES ZAKLJUČEK 26. SONČKOVEGA DNEVA, MEDNARODNEGA KOŠARKARSKEGA FESTIVALA ZA MLADE

Torek, 21. november 2023

V Novi Gorici se danes zaključuje že 26.-i Sončkov dan, mednarodni otroški košarkarski festival, ki je od 15. novembra na prijateljskih turnirjih pod koši združeval košarkarje in košarkarice do 12 let. V okoli 120 ekipah se ga je udeležilo 1500 mladih iz kar sedmih držav.

Dogodek že vrsto let pripravlja solkansko Športno društvo Sonček pod vodstvom neutrudnega športnega pedagoga Mirana Franka. Na povabilo se odzovejo športni klubi in društva od blizu in daleč, na kar 33 igriščih v Novi Gorici, Gorici, Solkanu, Šempetru in Vrtojbi odigrajo preko 300 tekem.

Mladi košarkarji prihajajo tudi iz šol znamenitih košarkarskih klubov, sicer pa iz bližnje in daljne okolice od Madžarske do Črne Gore.

Otroci so razdeljeni v štiri starostne kategorije, znotraj vsake pa še v tri kakovostne razrede, vsaka ekipa pa odigra najmanj tri tekme. V središču kljub vsemu ni tekmovanje, ampak navduševanje za košarko, pravijo organizatorji.

Osrednji dogodek vsako leto pomeni revijalna tekma za Vikov memorial, ki se odvije v nedeljo, poleg tega pa tudi tekmovanje v protih metih in metih za 3 točke. Obe posamezni tekmovanji sta letos osvojili dekleti, Julija Vončina iz Nove Gorice in Katja Razboršek iz Jesenic.

Gostje in ambasadorji Sončkovega dne so vsako leto najvidnejša imena slovenske in jugoslovanske košarke ter dobitniki olimpijskih medalj, med njimi so bili letos v Novi Gorici Željko Jerkov, domačin Jure Franko, Miroslav Cerar, Jani Klemenčič, Mihovil Nakić in Nikola Plećaš. 

Posebno nagrado za prizadevnost na športnem, a tudi šolskem področju, Vikov memorial, v spomin na dolgoletnega zavzetega člana ŠD Sonček Viktorja Humarja, sta iz rok njegove hčerke Eve Humar tokrat prejela Edi Maraž iz KK Ajdovščina in Ibrahim Džemic iz KK Realway Sarajevo. 


Sončkovo sonce pa je tokrat pripadlo Egonu Faganelu iz Društva graditeljev gorsko-kolesarskih poti TCS Nova Gorica.

Sončkovi junaki 2023 pa so bili člani mlade košarkarske reprezentance Slovenije do 22 let, ki so na EP 1998 na jugu Italije osvojili srebrno kolajno, ki je bila sploh prva za novo državo v ekipnih športih oziroma igrah z žogo.

Primož Božič

Fotografije: Ana Rojc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
13.07.2024
20°C / 32°C
nedelja
14.07.2024
19°C / 34°C
ponedeljek
15.07.2024
19°C / 35°C