NAD KANINSKO VASJO BO LAHKO ZRASEL MANJŠI NETIPIČNO OBLIKOVAN APARTMAJSKI KOMPLEKS

Torek, 05. december 2023

Nad naseljem Kaninska vas nad Bovcem bo v prihodnje lahko zrasel kompleks šestih hišic, ki oblikovno nekoliko odstopajo od izgleda "bovške hiše", je na nedavni seji odločil občinski svet. Obenem so od občinskega urbanista prejeli trdno zagotovilo, da tovrsten primer ne pomeni odprtja Pandorine skrinjice netipične gradnje vsepovprek.

Investitor želi na tem območju zgraditi manjši apartmajski kompleks, za to območje pa občinski prostorski načrt predvideva kriterije oblikovanja po principih »bovške hiše«.

Kakor je dejal občinski urbanist Zoran Vitorovič, je odstopanje od prostorskih izvedbenih pogojev utemeljeno, gradnja tipičnih bovških hiš na tem območju bi terjala precejšne tehnične posege v naklon terena, gradnjo škarp in zahtevnejšo gradnjo dostopnih poti in komunalnega omrežja. Končen rezultat bi pomenil poslabšanje videza območja:

IZJAVA: Zoran Vitorovič 1

Načrtovane hišice bodo bistveno manjše, površine do 60 m2, in drugače oblikovane, manjši bo strešni naklon, vendar bodo zaradi načrtovanega drevoreda in lege zemljišča tudi precej skrite pred pogledi. 

Posnetek iz zraka na zemljišče, kjer bi lahko stal nov kompleks.

Kakor je še dejal Vitorovič, je arhitektura bovške hiše bistveno bolj utemeljena v trškem jedru Bovca, na robovih pozidave pa ni več smiselna, sploh ne na tem severozahodnem delu Bovca:

IZJAVA: Zoran Vitorovič 2

Kakor je še dejal Vitorovič, bo s tem naselje, ki na tej strani prehaja v gozd, dobilo bolj jasno izraženo mejo.
 

Grafična upodobitev pogleda iz zraka na novo naseljePrimož Božič

Fotografija in računalniške skice: Atelje Ostan Pavlin, elaborat lokacijske preveritve

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.02.2024
7°C / 14°C
nedelja
25.02.2024
5°C / 13°C
ponedeljek
26.02.2024
3°C / 13°C