V AJDOVSKI GARAŽI V DECEMBRU RAZPRAVE

Petek, 08. december 2023

V Garaži v Ajdovščini so za mesec december pripravili kar tri zanimiva druženja oziroma razprave za vse starosti. Ena razprava se je že odvila minulo soboto na temo prihodnosti energetike, druga razprava z naslovom Najvišje energije v vesolju se bo odvila danes, ob 18. uri, tretja razprava pa bo v petek, 22. decembra, z naslovom Šolstvo na razpotju.

Garaža Ajdovščina ni samo delovni prostor za ustvarjanje, temveč je tudi prostor, kjer se je mogoče izobraževati in razpravljati na področju znanosti in tehnologij. Zavod BETA in mentorji Garaže so se zato odločili, da v veselem decembru pripravijo nekaj dogodkov za splošno javnost in zainteresirane spodbudijo k razmišljanju in razpravi tem, ki že in še bodo krojile našo prihodnost.

Minulo soboto sta tako mentorja Garaže Anže Žibrik in Darjo Uršič odprla zanimivo debato na temo prihodnosti energetike. Anže Žibrik je po izobrazbi strojni energetik, zaposlen kot zagonski inženir in projektni vodja na podjetju Litostroj. Darjo Uršič pa je mladi raziskovalec na FE v laboratoriju za fotovoltaiko in ustanovitelj podjetij FromBora in ENEDAR, kjer se ukvarjajo s postavljanjem sončnih elektrarn z baterijskimi zalogovniki in pametnim upravljanjem le-teh. Debata razprave se je dotaknila nove jedrske elektrarne ter različnih vrst hidroelektrarn in baterijskih zalogovnikov kot način za uravnavanje koničnih moči, pa pomoči pri preskrbi z električno energijo po borzni ceni in posledično znižanje stroškov električne energije ter prihajajočih sprememb na področju obračuna omrežnine. Udeleženci razprave so tako zelo izčrpno obdelali različno število tem na področju energetike in njene prihodnosti.

Na današnji drugi razpravi, ki se bo začela ob 18. uri bo najprej potekalo predavanje o astrofiziki z naslovom: Najvišje energije v vesolju, nato pa bo sledila še debata. Kaj vse se bo danes dogajalo na razpravi v Garaži pa mentor iz Garaže, Timotej Lemut.

Izjava Timotej Lemut 1

V petek, 22. decembra, prav tako ob 18. uri, pa bo potekala še zadnja razprava in sicer o izobraževalnem sistemu z naslovom Šolstvo na razpotju. Zadnjo razpravo bo vodil prav tako mentor Garaže in sicer Timotej Lemut, magister fizike, doktorski študent in mladi raziskovalec na FMF UL. O čem natančno bo tekla beseda v razpravi, pa Timotej Lemut.

Izjava Timotej Lemut 2

Lemut še dodaja, da ni napačnih vprašanj in odgovorov, tako da lepo vabljeni vsi, ki jih to zanima. Razprave potekajo v prostorih Garaže, na Vilharjevi ulici 20q, prijava ni potrebna.


Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.02.2024
7°C / 14°C
nedelja
25.02.2024
5°C / 13°C
ponedeljek
26.02.2024
3°C / 13°C