OB TOKU HUDOURNIŠKE REČICE BELE: VRHPOLJE IN STARI GRAD VIPAVA

Petek, 02. februar 2024

V tokratni oddaji smo se vrnili nazaj v Vipavsko dolino, kjer smo že prejšnjo nedeljo začeli raziskovati kraje ob toku hudourniške rečice Bele. Prejšnjo nedeljo smo tako začeli v ajdovski Krajevni skupnosti Podkraj, kjer smo spoznali kraje Podkraj, Bela in Višnje, zadnja postojanka pa je že ležala v Vipavski občini, in sicer smo obiskali vas Sanabor, ki ima kljub majhnosti pestro in zanimivo zgodovino. Danes bomo pot nadaljevali vse do sotočja Bele in Vipave. 

Dobršen del oddaje bomo preživeli v naselju Vrhpolje. Vrhpolje pri Vipavi se razprostira v slikoviti Vipavski dolini, med Nanosom in Kovkom, kjer iz tesne soteske v dolino teče hudournik Bela. Z vasico sta tesno povezani tudi vasici Sanabor in Duplje, ki sta le nekaj kilometrov oddaljeni od Vrhpolja.

Več o naselju pa predsednik krajevne skupnosti Vrhpolje, Boris Bajc.


O KRAJEVNI SKUPNOSTI VRHPOLJEHudourniški značaj potoka se pokaže ob močnem deževju. Soteska potoka Bela ima številne brzice, tolmune in na določenih območjih zelo ozka korita, značilne so gladko zbrušene stene. Nad sotesko pa se nahaja tudi priljubljeno Plezališče Vipavska Bela, ki je zaradi senčne lege predvsem priljubljeno poleti. O samem plezališču pa več Jurij Nabergoj in Marko Fabčič iz Alpinističnega odseka Vipava.PLEZALIŠČE VIPAVSKA BELA


Še vedno raziskujemo naselje Vrhpolje v vipavski občini, ki ima, kot smo slišali že v prvem pogovoru, tudi bogato zgodovino. Nad vasjo od leta 1994 stoji Teodozijev križ, ki so ga postavili v spomin na bitko pri Mrzli reki, ki je potekala leta 394 in se je po predvidevanjih odvijala ravno v Vrhpolju. 


K zmagi vojske cesarja Teodozija naj bi pripomogla za te kraje značilna močna burja. V Vrhpolju spomin na pretekle čase že vrsto let obuja tudi aktivno Kulturno izobraževalno društvo Teodozij z različnimi uprizoritvami bitke in različnimi dogodki. Več o znameniti bitki in delovanju društva pa predsednik društva in župan občine Vipava, Anton Lavrenčič.


KULTURNO IZOBRAŽEVALNO DRUŠTVO TEODOZIJVir: Arhiv društva

Nekaj več smo že izvedeli o znameniti Bitki pri Mrzli reki, ki naj bi se po predvidevanjih odvijala na območju Vrhpolja. V spomin na te pretekle čase nad vasjo stoji tudi Teodozijev križ, v gozdu nekoliko višje pa je leta 2019 zrasla posebna glamping gozdna vasica Theodosius. A če je krvava bitka pred tisočletji odločala o verski podobi Evrope, je gozdna vasica Theodosius sinonim za varno zavetje in sproščajoč odmik ob pristnem doživetju narave in skrbno izbranem udobju. Več o gozdni oazi in njenem nastanku pa smo spregovorili z Andrejo Škrlj.


GOZDNA VASICA THEODOSIUS


Vir: Arhiv Gozdna vasica Theodosius

Za konec bomo zapustili naselje Vrhpolje in se podali naprej ob toku rečice Bele. Naša zadnja postojanka na poti bo namreč Stari grad v Vipavi. Vipavskim prebivalcem in vsem obiskovalcem vzpetina, na kateri grad leži, predstavlja prijetno izletniško točko, zaradi čudovitega pogleda na celo zgornjo Vipavsko dolino. Več o starem gradu pa lokalna turistična vodnica Jana Kete.


POGOVOR STARI GRAD VIPAVAVir: Spletna stran Vipavska dolina


Popotovanje zaključimo na sotočju Bele in Vipave. Blizu sotočja nas čaka še ena znamenitost, in sicer Črni topol ob Vipavi. Gre za najdebelejši topol v Sloveniji in je zares mogočno drevo. Po znanih podatkih tudi v sosednji Italiji nimajo tako debelega topola, čeprav je Italija dežela topolov. Zaradi ohranitve topola se je prilagodilo celo traso hitre ceste. Pa še osnovni podatki drevesa, njegov primer je 257 centimetrov, višina pa kar 26 metrov.


Maja Vojska

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
20°C / 34°C
sreda
24.07.2024
19°C / 32°C