GRAPARSKI KRAVNEVAL Z INOVATIVNIMI REŠITVAMI ZA VSE "IBNGE" LOKALNO IN GLOBALNO

Sobota, 10. februar 2024

Idrija je na današnjo pustno soboto znova oživela s tradicionalno prireditvijo graparski Kravneval, ki ga na Mestnem trgu pripravlja Kulturno pustno društvo Grapa. Nenaklonjeni vremenski napovedi so se Graparji zoperstavili s šotorom, dovolj velikim za vso graparsko druščino in občinstvo, ki je napolnilo prizorišče, v programu pa so nerodnostim in lumparijam, ki jih je v političnem in drugem javnem življenju prineslo minulo leto, s hudomušno besedo, satiričnimi songi in domiselnimi maskami nastavili ogledalo idrijski in slovenski realnosti. Graparji so pač tisti glas, ki se med letom sliši za gostilniškimi "šanki", v času pusta pa postane javen in mu tega nihče ne zameri.

Tudi tokratna pustna prireditev z naslovom Pred svobodnim koncem je predstavljala idrijsko inovativnost, saj so v graparskih garažah in delavnicah tudi letos domislili, zašili, zlepili in zacinili izvirne rešitve za številne težave, neumnosti in nerodnosti našega vsakdana. 


Na pustnem odru sta povezovalca iz neidrijskih sfer, Mariborčan Dino s Aver in Škot Mc’Adam, z domislicami prepletala hudomušne točke in nastopajoče skupine mask. Od predstavnikov Škotland jart polis proti prometnim prekrškarjem, lučkarjev, ki pri belem dnevu iščejo zdravnika, strokovnjakov za zdravljenje nekemičnih odvisnosti, širitve turistične prepoznavnosti Idrije na Planet opic do centra za dolgotrajno oskrbo v Beli, kjer kadrovske težave rešuje robot za vse potrebe, od toaletnega papirja do viagre. Na dogodku so izbirali miss smrečice, predstavili graparski čistilni servis, ki poskrbi za pranje denarja in nečednosti na bančnih računih ter prednosti kolesarske steze, po kateri bodo Prfarci kljub vrnitvi bankomata lahko okolju prijazno kolesarili plačevat položnice v Idrijo. 


Strokovnjaki za zdravljenje nekemičnih odvisnosti naše mladine


Globinsko in celostno inovativen čistilni servis "Metlice"


Center obljubljene oskrbe vabi


Oskrbovanci in osebje Centra obljubljene oskrbe v plesnem elementu


Izbor miss smrečice


Primerki vseh treh avtohtonih idrijskih trt

Start up podjetje je predstavilo podjetniško idejo postavitve zidanic na Smukovšu in treh avtohtonih idrijski sort vina: pelina s kapljicami živega srebra, radonske penine iz prhavzov na Prejnuti in cinabaritnega terana. Idrijski in še vedno tudi malo graparski župan Tomaž Vencelj pa je izvedel prvi rez županove trte, ki bo bogato obrodila čez 70 let. Že nestrpno pričakujemo!

Pustni program se je nadaljeval še z otroškim pustovanjem in izborom najlepše maske ter brezplačnim fotografiranjem maškar. 

V ponedeljek bodo graparji že tradicionalno razveseljevali stanovalce domov upokojencev v Idriji in na Marofu in na pustni torek v pustni povorki po starem mestnem jedru predstavili nekatere že aktualizirane prizore s sobotne izvedbe Kravnevala. Do naslednjega pusta pa lahko prebirate njihovo pustno pesmarico, ki jo najdete na spletni strani Kulturnega pustnega društva Grapa.  


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
16.06.2024
15°C / 27°C
ponedeljek
17.06.2024
15°C / 29°C
torek
18.06.2024
16°C / 30°C