BREZPLAČNA VODENJA OB MEDNARODNEM DNEVU TURISTIČNIH VODNIKOV IN ŠE NEKAJ IDEJ ZA PRIHODNJI TEDEN

Četrtek, 22. februar 2024

21. februar je Mednarodni dan turističnih vodnikov in tudi pri nas so v tem sklopu organizirali tako strokovne posvete kot brezplačna vodenja.

Večina brezplačnih vodenj sicer sledi še v tem in prihodnjih dveh koncih tedna, v nadaljevanju pa pregledamo tista, ki se bodo dogodila na Severnem Primorskem oziroma v naši neposredni bližini.

Ob imenu vodnika je izpisan kontaktni podatek za prijavo, sicer pa podrobnejše podatke najdete na FB strani ARGOS, združenja turističnih vodnikov Slovenije.

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov so se najbolj aktivirali turistični vodniki Krasa in Brkinov, ki pripravljajo celo vrsto vodenih ogledov.

Že jutri ob 15.00 vodnik Matej Kržič (041 940 321) popelje na voden izlet v okolico jame Golobina v bližini vasi Dane na Krasu. Tema vodenja bodo površinski in podzemeljski kraški pojavi.  

V soboto so v naši bližini organizirani trije vodeni izleti, ob 9. uri dopoldan bo Mateja Kralj (vodniki.kras.brkini@gmail.com) popeljala »v korak s Kosovelom po Sežani«, ob 10.00 Marija Žvan (marija.zvan@gmail.com) vodi po »rajži po Bohinjski Bistrici«, ob 14. uri pa se bo v Komnu (vodniki.kras.brkini@gmail.com) dogodilo vodeno popotovanje »Komen skozi čas«.

V nedeljo najprej opozorimo na brezplačno vodenje po Ajdovščini, ki ga bo izvedla Irena Marc (041 295 170). O vodenju smo se z Ireno že pogovorili v minulem tednu:

IZJAVA: Irena Marc

Naslednji dve vodenji pa znova na Krasu, ob 10. uri dopoldan bo Anja Sedevčič Lasič (vodniki.kras.brkini@gmail.com) popeljala v jamo Dimnica v občini Hrpelje-Kozina, ob 15.30 pa bo vodnik Franci Malečkar (vodniki.kras.brkini@gmail.com) v Materiji spregovoril o 120-ih letih »vražje« jame.

Prihodnji konec tedna, torej 2. marca, lahko privilegij brezplačnega vodenja užijete na Štanjelu in v Volčjem Gradu. O Ferrarijevem vrtu v Štanujelu bo spregovorila Daša Čok (vodniki.kras.brkini@gmail.com), vodenje prične ob 9. uri dopoldan, o Volčjem gradu oziroma njegovem avstroogrskem pečatu pa ob 14. uri David Stepančič (vodniki.kras.brkini@gmail.com).

Naslednji dan, v nedeljo, 3. marca, se lahko udeležite vodenja Brestovica z okolico – po sledeh soške fronte, vodil bo Jožef Terčon (vodniki.kras.brkini@gmail.com), pričenja pa ob 9. uri dopoldan.

Zanesljivo zanimivo bo tudi vodenje v Mirnu, ki so ga naslovili »Od korita do kopita«. To vodenje je na vrsti v soboto, 9. marca, in bo v uri in pol obravnavalo čevljarski in strojarski del mirenske zgodovine. Vodenje pričenja ob 14. uri, o nekdanjih, deloma pa tudi še ostoječi obrti pa bo spregovoril Roman Malič (roman.malic@gmail.com).

Za vsa omenjena vodenja je potrebna predhodna prijava, podatke najdete na naši spletni strani, popoln seznam brezplačnih vodenj pa na facebook strani Argos, združenja turističnih vodnikov Slovenije. 


POMNIK MIRU NA CERJU

Na Pomniku miru na Cerju v nedeljo, ponedeljek in četrtek pripravljajo tri dogodke, na katere vabijo zgodovinske in navdušence nad splošno kulturo. 

Najprej je tu nedeljski voden ogled Pomnika miru "Po sledeh skritih simbolov in arhitekturne dediščine dr. Darka Likarja", ki bo usmerjena na elemente Pomnika miru, ki nosijo simbolen pomen. Brezplačno vodenje pričenja ob 10. uri dopoldan. 

V pondeljek Cerje obišče pater Karel Gržan, ki bo spregovoril o svoji avtobiografski knjigi Mir, življenje in delo. Srečanje pričenja ob 18.00. 

V četrtek pa na Pomniku miru odpirajo začasno razstavo Ponovno rojeni, ki tematizira reševanje zavezniških letalcev med 2. svetovno vojno pri nas. Razstavo so pripravili v Vojaškem muzeju Slovenske vojske, na odprtju pa bo prisostvoval tudi soavtor dr. Blaž Torkar.


Primož Božič

Naslovna fotografija je simbolična. vir: visitpivka.si

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C