Vanja Hvala
Voditeljica programa
Včeraj je v pokriti tržnici v Idriji potekala delavnica izdelave idrijskih žlikrofov iz ekoloških sestavin, ki je bila namenjena ciljni skupini potencialnih proizvajalcev idrijskih žlikrofov ter predstavnikom partnerjev LAS s CILjem, LAS v objemu sonca in LAS Vipavska dolina. Dogodek je sodil v sklop projekta sodelovanja LAS z naslovom Prehod na naravno oskrbo s hrano, katerega cilj je spodbujati sonaravno pridelavo hrane.
Območja omenjenih treh slovenskih LAS lahko skupaj zagotovijo raznolikost ponudbe ekološke in biodinamične hrane, s čimer se lahko ponaša le malo območij v Sloveniji – od zgodnjega do poznega sadja in zelenjadnic, žit, oljčnega olja, pestrosti zelišč in divje hrane, kot tudi kakovostnega mleka, mlečnih in mesnih izdelkov ter mesa. Iz lokalnih, ekoloških sestavin so lahko izdelane tudi tradicionalne kulinarične specialitete, kot so idrijski žlikrofi, ki so jih izdelovali na včerajšnji delavnici. Jožica Lazar, direktorica ICRA, ki je organizirala dogodek.
Delavnica je bila zasnovana tako, da so se udeleženci naučili celotnega postopka izdelave idrijskih žlikrofov, jedi, ki se ponaša z označbo zajamčene tradicionalne posebnosti. Pri tem so sledili mentorskim napotkom Mire Jeram, predsednice društva za promocijo in zaščito idrijskih jedi.
Z Občine Ajdovščina, ki je tudi partnerica v projektu, se je delavnice udeležila Greti Kobal, ki je idrijske žlikrofe izdelovala prvič.
Ob zaključku delavnice so udeleženci žlikrofe tudi poskusili, določeno količino pa zamrznili v šok zamrzovalni komori, ki so jo tokrat pilotno preizkusili in je nova pridobitev kmečke tržnice, v okviru projekta ga je namreč kupila partnerica projekta Občina Idrija.
Dogodek je sodil v okvir projekta sodelovanja LAS z naslovom Prehod na naravno oskrbo s hrano, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in RS v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.
Metka Rupnik
Foto: Metka Rupnik in Urška Poltrini
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!