TA TEDEN PRI NAS DVE KOLESARSKI DIRKI, VENDAR BREZ PETRA SAGANA

Ponedeljek, 18. marec 2024

POPRAVEK: Kljub načrtovanemu obisku trikratnega svetovnega prvaka Petra Sagana ne bo mogoče videti na VN Nove Gorice in Vipavske doline. 

Goriško, Brda in Vipavsko dolino v tem tednu čaka mali kolesarski praznik, Kolesarski klub Nova Gorica namreč organizira kar dve kolesarski tekmi tretjega do četrtega svetovnega kakovostnega nivoja.

Tretjič bodo organizirali Veliko nagrado Goriške in Vipavske doline, prvič pa tudi kolesarsko dirko v Goriških Brdih. Z njima bodo v en teden povezali podobni kolesarski tekmi v Izoli in Novem mestu, obalna se je včeraj že odvila, dirka v Novem mestu pa je na sporedu ta konec tedna. 

IZJAVA: Rok Lozej

Z veliko nagrado slovenske Istre so kolesarji te kakovostne ravni včeraj odprli letošnjo sezono, jutri je na sporedu prva Velika nagrada Brda-Collio, v četrtek pa še dirka v Novi Gorici in spodnji Vipavski dolini.

Vse štiri dirke štejejo za UCI točke in rang svetovne lestvice, je dejal predsednik KK Nova Gorica Rok Lozej, ekipe pa na tovrstne dirke prijavljajo večinoma mlade kolesarje, vsaj ena ekipa pa bo nastopila tudi na Giru. Zmaga v Brdih bo tekmovalcu prinesla toliko točk kot 3. ali 4. mesto na Giru d'Italia.

Svetovna kolesarska zveza dovoli največ 176 kolesarjev in 30 ekip, na obeh goriških dirkah bodo to število dosegli, je povedal Lozej. O novi briški dirki je med drugim dejal:

IZJAVA: Rok Lozej 1

Organizatorji ne skrivajo, da so dirke, ki ju podpira tudi Slovenska turistična organizacija, del strategije, kako v regijo na priprave pripeljati kolesarje, poleg tega pa tudi v spomladanskem delu, ko so postelje manj zasedene, poskrbeti za določeno število nočitev. Okoli 1000 jih bo prišlo iz naslova te dirke, je dejal Lozej.    

IZJAVA: Rok Lozej 2

Goriško-vipavska dirka beleži vsako leto več prijav, letos je bilo prijavljenih ekip že 60, zavrniti so morali vsako drugo, lani jih je bilo 45, že prvo leto pa so lahko napolnili kvoto 30-ih ekip.

Ekipe prihajajo tudi iz Kitajske, Kanade, Francije, Nemčije, največ pa iz Italije, Slovaške, Madžarske in Avstrije.

Na vseh štirih dirkah so prijavljene približno iste ekipe, je dejal Lozej, nekoliko razlike je le pri novomeški dirki, kjer zaradi začetka sezone v Avstriji ni tamkajšnjih ekip. Na Goriškem bo tekmovalo 25 tujih ekip iz 15-ih držav in pet slovenskih ekip.  

Briška dirka je dvojezična v imenu in dvodržavna v trasi, je povedal Lozej, približno polovica je poteka pri nas, druga polovica pa v Italiji.

Start dirke bo jutri pred gradom Dobrovo ob 11.00 uri. Od starta bodo peljali kolesarji naravnost skozi Medano in Plešivo do mejnega prehoda z Italijo. Na mejnem prehodu Vipolže dirka ponovno vstopi v Slovenijo. Na križišču pri bencinskem servisu dirka zavije levo proti Dobrovemu. Na krožnem križišču na Dobrovem pa dirka zavije proti Gradu Dobrovo.

Ta krog se odvozi 10-krat, kar dirki povečuje zanimivost, saj gledalci vidijo kolesarje vsakih 20 minut. V času dirke bo na navedenih cestah popolna zapora z izjemo krožišča na Dobrovem, dirka bo predvidoma trajala do 15. ure.

Mogoče si bo ogledati tudi prenos na spletnem portalu MMC Radiotelevizije Slovenija in tujih kolesarskih športnih kanalih. Lansko dirko na Goriškem in v Vipavski dolini si je na ta način ogledalo 40 do 50 tisoč gledalcev, tudi v Kolumbiji, trije od petih gledalcev kolesarskih dirk pa gledajo pokrajino in ne spremljajo dirke podrobno, je dejal Rok Lozej.
Primož Božič

Naslovna fotografija: Prizor iz lanske dirke. Vir: Meblo JOGI

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C