TOLMINSKI JAMARJI S PRESENETLJIVIM ODKRITJEM

Sreda, 03. april 2024

Tolminski jamarji so v okviru jamarske šole med raziskovanjem novih jam odkrili novo najdišče jamskega medveda v Posočju. V dolini Doblarce so raziskovali domačinom poznano, a sicer neregistrirano jamo, odzvali pa so se tudi povabilu domačina, ki jim je razkazal jamo v bližini njegovega doma, ki jo domačini imenujejo Velika Kavcova jama.

Člani jamarske sekcije Planinskega društva Tolmin so si jamo podrobno ogledali in jo izmerili, hkrati pa prišli še do velikega odkritja. V jami so namreč našli kosti in zobe jamskega medveda, ki je sicer izumrl ob vrhuncu zadnje ledene dobe pred 27 tisoč leti.

Kot so zapisali, so nova najdišča s kostmi jamskega medveda izredno redka, na območju Posočja sta bili kot taki najdišči do zdaj poznani samo jami Bele vode in Smoganica. Na območju celotne Slovenije pa je takih najdišč samo okoli 45.

Ob svojem odkritju so jamarji sicer podali kratek opis odkritij, a so se nato odločili, da zaradi pomembnosti tega paleontološkega najdišča in zakritja lokacije jame zaradi varstva, podrobnejših izjav ne bodo dajali. O nadaljnjih raziskavah in ugotovitvah pa bodo poročale pristojne institucije, so še zapisali.
Simona Skočir
Fotografija: JSPD Tolmin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C