ZA ŽLIKROFE Z BAKALCO IN OSTALE DOBROTE IZ MESA IN MLEKA DROBNICE

Sreda, 03. april 2024

V današnjem hitrem tempu življenja se stara znanja izgubljajo. Vedenja in spretnosti, ki so jih v preteklosti ljudje v naših krajih še ohranjali pretežno preko ustnega izročila in osebne izkušnje pri prenosu znanj iz generacije v generacijo, danes ne prehajajo več tako samoumevno iz roda v rod, saj starejše in mlajše generacije pogosto ne živijo več pod isto streho. Sodobni čas od nas zahteva tudi, ali pa si sami nalagamo, da v istem času opravimo vse več opravil, obveznosti, opravkov. Zato vse bolj hitimo. 

Tudi pri pripravi toplega obroka zato pogosto pripravimo jedi, ki nam vzamejo manj časa, tradicionalne jedi, k terjajo daljšo pripravo in kuhanje, pa se vse redkeje znajdejo na naših mizah. Mednje sodi tudi idrijska bakalca, ki je tradicionalna priloga idrijskim žlikrofom. Nekdaj jo je znala k žlikrofom pripraviti sleherna idrijska gospodinja, danes pa le redke. 

Društvo rejcev drobnice Idrija – Cerkno je zato ustanovilo posebno sekcijo, katere poslanstvo je ohranjanje teh znanj in popularizacija tradicionalnih jedi v ožjem in širšem prostoru. Poleg izobraževanj in delavnic o pripravi tovrstnih teradicionalnih jedi iz svojega okolja načrtujejo tudi sodelovanje na različnih prireditvah, kjer obiskovalcem ponudijo zlasti - žlikrofe z bakalco, seveda. Več o njihovi dejavnosti pa izveste v pogovoru z Lojzetom Tušarjem, vodjo te sekcije. Z njim se je pogovarjala Metka Rupnik. 


Pogovor z Lojzetom Tušarjem

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

petek
16.08.2024
20°C / 35°C
sobota
17.08.2024
20°C / 34°C
nedelja
18.08.2024
20°C / 30°C