OPAJCI, OPAJKE IN OPATJE SELO - TRDNO ZAKORENINJENI V PRETEKLOSTI USTVARJAJO SEDANJOST

Torek, 07. maj 2024

V Pisanki se bomo danes odpravili na skrajni zahod slovenskega Krasa, v Opatje selo, kjer se je prav v minulem tednu odvilo tradicionalno praznovanje 1. maja, mi pa smo se še nekoliko pred tem pomešali med domačine in skušali izvedeti, kaj se tukaj dogaja prek celega leta.

Vas s skoraj 500 prebivalci v krajevno skupnost združuje še naselji Lokvica in Nova vas ter zaselek Segeti, v njej pa je pestro posebej poleti. Z domačini smo se dobili pred Hišo opajske tradicije, ki je nekakšen muzej kraja. 

Hiša opajske tradicije v Opatjem selu

Hišo opajske tradicije, značilne obrti, predvsem bičarstvo, in nasploh zgodovino kraja nam je predstavil Konrad Marušič, predsednik Turističnega društva Cerje. Pove nam tudi zanimivo povezavo Opatjega sela in priimka Marušič

POGOVOR: Hiša opajske tradicije, obrti in zgodovina, Konrad Marušič

Ob hiši najdemo tudi zidan oder in manjše dvorišče, kjer se poleti odvijajo Opajski večeri pod zvezdami, obiskovalce v vas vabijo tudi z dogodkom Jazz in vino, ki je predvsem posledica dejstva, da v vasi živi tudi znan jazz pianist Blaž Pahor

Prireditveni prostor ob Hiši opajske tradicije

Mnoge dogodke v vasi in okolici s svojo pojavitvijo opremi Društvo žena Žbrinca, ki je nastalo na pobudo Mirjana Pahorja, nekdanji predsednik krajevne skupnosti, je povedala Nadja Marija Marušič, ena od 25-ih žena, ki se dobivajo enkrat tedensko.

'Žbrinca' po kateri je dobilo ime opajsko društvo žena

Eden zadnjih podvigov Društva žena Žbrince je bilo lansko kuhanje mineštre na Mineštrijadi v kraju Pince Marof v Prekmurju. Z jedjo in urejenostjo kuhalnega prostora so si prislužile nič manj kot 1. mesto, nato pa so mineštro skuhale še za sovaščane in obiskovalce septembrskega Opajskega semnja. Oboje, tako obisk Prekmurja kot kuhanje na semnju, bodo poskusile ponoviti tudi letos.

POGOVOR: Društvo žena Žbrinca, Nadja Marija Marušič

V Opatjem selu smo se nekoliko pomudili pri obujanju spominov na begunstvo na Češkem, ki so ga Opajci, predvsem pa Opajke, zaradi 1. svetovne vojne preživele v mestu Kralupy na Češkem, 16 kilometrov severno od Prage.

Leta 2015, ob stoti obletnici vojne napovedi Italije in odprtja soške fronte, so se v Opatjem selu z več dogodki spomnili na tiste čase, kmalu zatem so z mestom Kralupy nad Vltavo vzpostavili tudi prijateljske stike in danes sta občini Miren-Kostanjevica in Kralupy pobrateni.

Z begunstvom je povezana tudi igra Opajske žene v begunstvu, ki je bila del spominjanja Opajcev in Opajk na v čas 1. svetovne vojne. Če so bili za boj sposobni možje v jarkih in kavernah, so bile ženske, otroci in starejši v od države odrejenem begunstvu – na Češkem. 

Uprizoritev igre Opajske žene v begunstvu

Tako stike s Češko kot odrsko delo Opajske žene v begunstvu, uprizorjeno v spomin na tista leta, nam je predstavila predsednica Društva žena Žbrinca Erika Ferfolja Vidič.

POSNETEK: Begunstvo na Češkem in Opajski večeri, Erika Ferfolja Vidič

Vaško prosvetno društvo nadaljuje in neguje tradicijo petja, v Opatjem selu deluje vrsta pevskih zborov in dramska skupina, vsi pod okriljem Prosvetnega društva 'Kras' Opatje selo, ki letos obeležuje 120-obletnico obstoja. Predstavila nam ga je predsednica Alenka Marušič:

POGOVOR: Prosvetno društvo 'Kras' Opatje selo, Alenka Marušič

Če so bile vsebine našega obiska večidel kulturne narave, pa vsaj za konec prebijmo kalup in se pomudimo pri športu. Športno društvo 'Kras' Opatje selo letos obeležuje 40. obletnico nastanka. Z nami je o njem spregovoril Matjaž Marušič.

POGOVOR: Športno društvo 'Kras' Opatje selo, Matjaž Marušič
Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
10°C / 27°C
ponedeljek
27.05.2024
13°C / 28°C