Neža Vončina
Voditeljica programa
Zavod
ID20, Dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola Gimnazije
Jurija Vege
Idrija pripravljajo zanimivo gastronomsko-gledališko
doživetje z naslovom O,
sonce moje. Zasnovali
so ga po
besedilu pisatelja
idrijskih korenin Aleša
Čarja ter
po
konceptu skupine
soavtorjev: Tilna
Božiča, Drejca Kokošarja,
Ane Kržišnik
Blažica, Matevža Strausa in Matevža Šlabnika
ter pod režijsko taktirko
Kržišnikove.
Dogodek, ki znova premika meje zgolj gledališkega in se plemeniti
tudi s kulinaričnim doživetjem.
Udeležence bodo snovalci dogodka, ki je poimenovan po stari italijanski kanconi O, sole mio, popeljali v Idrijo leta 1922, v hišo Giser, eno redkih še stoječih rudarskih hiš. Ta bo odprla svoja vrata in razkrila zgodbo, ki bi jo lahko pripovedovala marsikatera idrijska družina. V časovnem popotovanju se bo obiskovalcem odstrl svet živosrebrnega mesta nekdaj, z njegovimi zgodbami, težavami, opravljivkami, gostilnami, knapi, priseljenci, pretečim fašizmom, samosvojim humorjem, v čas, ko se je še vedno plesalo pri Didiču, popivalo in se zabavalo pri Švarcadlerju ali se sprehajalo po idrijski Via Amore. V hiši pri Giserju se bodo udeleženci pridružili družini Črvovih, rudarskemu nadzorniku Petru, njegovi ženi Marjanci in njuni uporniški hčeri Klari pri praznovanju srebrne poroke, ki pa se ne izteče tako, kot sta jo slavljenca načrtovala. Režiserka in soavtorica koncepta tega gledališko-gastronomskega dogodka Ana Kržišnik Blažica.
Igralci, ki bodo upodabljali like iz uprizoritve, pa bodo tokrat še eno nalogo, saj bodo obiskovalcem hkrati ponudili v pokušino tudi nekatere stare idrijske jedi po receptih iz stare kuharske knjige, ki so jo našli v hiši Giser. V prihodnjih dneh bodo že znani natančnejši datumi, kdaj bo idrijska rudarska hiša Giser oživela ob tem zanimivem gastronomsko-gledališkem dogodku.
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!