NA PETROVEM BRDU ŽE 15. VOLFOVO SREČANJE

Torek, 14. maj 2024

Preteklo nedeljo je v organizaciji  KTT društva Baška dediščina in v okviru majskih prireditev ob prazniku Občine Tolmin steklo na Petrovem Brdu 15. Volfovo srečanje s sveto mašo. Čudovito razgledišče na Robarjevem griču nad vasjo, kjer je leta 2007 v sodelovanju z župnijo Podbrdo postavilo križ z napisno ploščo, pozneje pa še info tablo v slovenskem in angleškem jeziku, vedno znova navdihuje z življenjsko zgodbo domačina, duhovnika in rodoljuba Janeza Volfa, ki se je leta 1835 rodil na bližnji Robarjevi domačiji. Istočasno se spominjamo tudi njegovega globoko narodno zavednega najmlajšega  brata Andreja, nadvse priljubljenega dekana v Kanalu, učitelja in vodnika mlajših duhovnikov.

Dejstvo, da izhajata iz domačije na Petrovem Brdu, kjer so skozi stoletja tekle meje med škofijami, pokrajinami, deželami, celo cesarstvi in kraljevinami, je društvo napeljalo k nadgraditvi srečanja s povezovanjem s sosednjimi in morda tudi z bolj oddaljenimi župnijami. S tem namenom je že leta 2016 povabilo na čajanko predsednike petih sosednjih  turističnih društev, lansko leto pa je ponovno usmerilo korak k uresničitvi te ideje in zaoralo ledino v povezovanje s pesmijo. Cerkvena glasba ima namreč posebno moč, krasi, olepšuje  in dviga liturgično besedilo v svet glasbene lepote. Medtem, ko je lani kot prvi gostoval Mešani cerkveni pevski zbor iz Železnikov, so se letos povabilu prijazno odzvali pevci Otroškega in mladinskega cerkvenega pevskega zbora iz sosednje Davče. Vodi jih Mare Bevk, ki jih tudi spremlja na kitari, eden od pevcev pa usmerja ritem z udarjanjem po lesenem glasbilu. Sveto mašo, ki jo je bral podbrški župnik Danilo Kobal, so prepletli z mladinskimi krščanskimi pesmimi, nad katerimi so bili obiskovalci, ki so prišli tudi iz Bohinja in Cerkljanske, tako navdušeni, da so jih na koncu nagradili z aplavzom.
 
KTT društvo Baška dediščina se je zahvalilo vsem obiskovalcem, ki negujejo spomin na plemenita moža Baške grape, jim zaželelo, naj jih njuna dediščina še naprej navdihuje in jih   povabilo k druženju na dvorišče prijaznega soseda. Dežne kaplje, ki so poskusile zmotiti srečanje, sta namreč že pregnala sonce in mavrica ...

Tekst: Olga Zgaga
Foto: Cveto Zgaga

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
10°C / 27°C
ponedeljek
27.05.2024
13°C / 28°C