SEVERNA PRIMORSKA PO RAZVITOSTI NAPREDOVALA NA 4. MESTO, PROSTIH DELAVCEV SKORAJ NI

Torek, 14. maj 2024

Severnoprimorska gospodarska zbornica in območni izpostavi AJPES-a in Zavoda za zaposlovanje so na včerajšnji novinarski konferenci predstavili podatke o gospodarski uspešnosti regije in stanju na trgu dela v letu 2023. 

Severna Primorska oziroma Goriška statistična regija je ena tistih, ki pozitivno prispevajo k presežku izvoza nad uvozom, leta 2023 je ta znašal 123 % oziroma 421 milijonov evrov.

Okoli četrtina izvoza gre še vedno v Italijo, šestina v Nemčijo, na tretjem mestu je Hrvaška s sedmimi odstotki. Tudi na uvozni strani je na prvem mestu Italija, iz katere se uvozi skoraj 40 % blaga, Nemčija z 11 odstotki in Bosna in Hercegovina s sedmimi odstotki.

IZJAVA: Brigita Habjan Štolfa 1

je povedala direktorica Severnoprimorske gospodarske zbornice Brigita Habjan Štolfa.

Povprečna bruto plača je v letu 2023 znašala 2134 evrov in je nominalno zrasla za 9,5 %, realno pa z upoštevanjem inflacije 2 odstotka.

Če regija po kazalnikih razvitosti napredovala, pa plače tega še ne kažejo, povprečna bruto plača je bila namreč 4,4 odstotka nižja od slovenskega povprečja, povprečna neto plača pa je znašala okroglih 1.400 evrov.

Podatki za prva dva meseca letošnjega leta kažejo, da se razkorak s slovenskim povprečjem še veča in sedaj znaša 6,3 odstotka:

IZJAVA: Brigita Habjan Štolfa 2

Malenkost raste tudi turistični obisk, za 1,8 odstotka v primerjavi z letom 2022. Razmerje tujih proti domačim gostom se je še bolj nagnilo v prid prvim, leta 2022 jih je bilo 79 odstotkov, lani že 84 odstotkov.

Prenočitve so zrasle za odstotek, tudi tu je viden trend padanja domačih gostov proti tujim.

Podatki za leto 2024 kažejo na slabšo sezono, obiskov je manj za 11,3 odstotka, prenočitev za 13 odstotkov:

IZJAVA: Brigita Habjan Štolfa 3

V letu 2023 so absolutno število prihodov najbolj povečale občine Nova Gorica, Tolmin in Kobarid, največji padec pa je v Cerknem, ki trend nadaljuje tudi letos, pridružuje se mu Bovec.

Bovec je sicer občina, ki je v letu 2023 najbolj povečala število nočitev, sledita mu Tolmin in Kobarid, največje zmanjšanje sta dosegla Cerkno in Brda.

V regiji še naprej pada dolžina bivanja posameznega gosta glede na slovensko povprečje.

Dobri gospodarski dosežki regije so seveda povezani tudi z dobrim poslovanjem družb, pove Darja Bremec Gadnik, vodja izpostava AJPES-a v Novi Gorici:

IZJAVA: Darja Bremec Gadnik

Skupni neto čisti dobiček regije znaša skoraj 300 milijonov evrov, kar je 17 odstotkov več kot v preteklem letu, v Sloveniji je bila rast 10-odstotna. Neto dodana vrednost na zaposlenega se je zvišala za 9 odstotkov.

Gospodarsko najuspešnejše občine so Nova Gorica, kjer se je ustvarila preko tretjina neto dobička regije, Idrija, kjer je bila ustvarjena šestina, in Ajdovščina, ki na tretjem mestu za las prehitela Kanal, vsaka od teh dveh občin je k skupnemu neto čistemu dobičku prispevala po okrog 12 odstotkov.

Pomanjkanje delovne sile, o kateremu se sicer govori že dlje časa, je sedaj zadelo dno, je povedala Vesna Petric Uran direktorica območne službe Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica, ljudje, ki so še registrirani na zavodu, so iz tistih skupin, ki izjemno težko najdejo delo:

IZJAVA: Vesna Petric Uran
 Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
10°C / 27°C
ponedeljek
27.05.2024
13°C / 28°C