POZIV DR. BAVCONA K PODPISU PETICIJE ZA BOTANIČNI VRT

Nedelja, 02. junij 2024

Vodja Botaničnega vrta v Ljubljani, biolog in znanstveni svetnik dr. Jože Bavcon poziva k podpisu peticije za ohranitev Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, zaščitenega kot kulturni spomenik državnega pomena in kot spomenik oblikovane narave, v katerega sedaj, že drugič po letu 1974, posega železnica. 

Kot opozarja dr. Bavcon, sicer cerkljanski rojak, bo drugi tir do Ivančne Gorice zopet odvzel znaten del vrta. Porušena bo stara upravna zgradba, kjer je Čajnica Primula. Vse, kar je bilo obljubljeno s prvim posegom, da bo zaživel tudi novi vrt na Večni poti, je sedaj porušeno, v času korone pa je Botanični vrt na novi lokaciji pod Rožnikom izgubil vse, opozarja dr, Bavcon in poziva javnost k podpisu peticije z zahtevo po drugačnih rešitvah, ki bodo vrt ohranile v sedanjem obsegu. Na novi lokaciji pa je potrebno izpolniti vse iz leta 1974 dane zaveze in vrtu zgraditi nazaj vse, kar mu je bilo porušeno, ter tam urediti 37 ha vrta, še poudarja Bavcon. Kot pojasnjuje, poseg v Botanični vrt ne bi bil potreben, če bi za drugi tir uporabili parcele na drugi strani tira, ki so že v lasti države, Slovenskih železnic in Mestne občine Ljubljana. Z nekaterimi prestavitvenimi posegi v obstoječo infrastrukturo bi lahko Botaničnemu vrtu celo vrnili nekaj območja, ki mu ga je odvzel že obstoječi tir leta 1974, je prepričan Bavcon.

Botanični vrt v Ljubljani je najstarejša neprekinjeno delujoča kulturna, zunanstvena in izobraževalna ustanova na Slovenskem, ki jo je leta 1810 ustanovil idrijski rojak, teolog in botanik Franc Hladnik. V njem je preko 4.500 vrst, podvrst in oblik, od katerih je več kot tretjina domačih, ostalo pa so rastline iz različnih predelov Evrope in ostalih kontinentov. Vrt sodeluje z več kot 270 botaničnimi vrtovi iz celega sveta. Ukvarja se z znanstveno-raziskovalno in pedagoško dejavnostjo ter ima pomembno nalogo pri vzgoji in varovanju endemičnih in ogroženih vrst našega območja.  


Metka Rupnik

Foto: Jožko Bavcon
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
20°C / 34°C
sreda
24.07.2024
19°C / 32°C