KONCERTNI VEČER V POKLON TREM DESETLETJEM PRVEGA TURISTIČNEGA RUDNIKA NA SLOVENSKEM

Nedelja, 09. junij 2024

Turistični rudnik Antonijev rov, ki je del idrijske Unesco dediščine živega srebra, letos obeležuje 30. obletnico, kar je bil kot prvi muzejski rudnik v Sloveniji odprt za obiskovalce.Najstarejši ohranjeni vstop v idrijski rudnik in eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi, so rudarji pričeli kopati leta 1500 in ga skoraj 500 let uporabljali za vstop in izstop iz jame.

Osrednji jubilejni dogodek je bil sinočnji koncert Godbenega društva rudarjev Idrija in gostje Lee Sirk na dvorišču jaška Frančiške. Zbrane je uvodoma nagovorila Tatjana Dizdarevič, direktorica Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, pod okriljem katerega deluje Antonijev rov, in med drugim poudarila, da je zgodba turističnega rudnika odraz zavedanja strokovnega kadra pri rudniku o pomenu ohranjanja in predstavljanja rudarske dediščine Idrije tudi po zaprtju rudnika. Zahvalila se je vsem vodnikom, ki to zgodbo prenašajo obiskovalcem

V dveh vlogah, kot župan in član idrijske godbe, je spregovoril Tomaž Vencelj, ki je med drugim izrazil upanje, da bo pomen Unesco dediščine Idrije ministrstvo prepoznalo tudi na razpisih in ji namenilo več točk.

Špela Spanzel, generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino, tudi sicer z Idrijo povezana med drugim pri vpisu na Unesco seznam in drugih kulturnih projektih, pa je izpostavila pomen dediščine Idrije v širšem prostoru in po koncertu za Primorski val povedala.

Izjava Špela Spanzel
Sledil je koncertni večer, na katerem so idrijski godbeniki pod vodstvom Aljoše Deferrija, z glasbeno gostjo Leo Sirk in voditeljico večera Sanjo Rejc pričarali razigrano, izvrstno glasbeno doživetje, ki so ga začeli s Koračnico rudarjev, nadaljevali pa z raznovrstnim izborom skladb, v katerih so se v prvi vlogi predstavile domala vse sekcije orkestra, ter jih prepletli z uspešnicami glasbene gostje Lee Sirk. V okviru koncerta so bili na ogled tudi inserti iz dokumentarnega filma spominjanj vodnikov po Antonijevem rovu. 90 se jih je zvrstilo v treh desetletjih, ki so skozi turistični rudnik popeljali skupno okoli 600.000 obiskovalcev. Celoten film bo na ogled v okviru jesenskih Odsevov srebrnegačasa. 


Metka Rupnik


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C