TOMC, ZVER, GRIMS, TOMAŠIČ, JOVEVA, ŠAREC, PREBILIČ, TONIN, NEMEC V BRUSELJ, POGLAJEN IN MEDIC V DZ?

Ponedeljek, 10. junij 2024

Po doslej še neuradnih rezultatih včerajšnjih volitev poslancev v evropski parlament je ob 41,18 % volilni udeležbi na ravni države SDS dobila 30,65 % in s tem 4 sedeže v evropskem parlamentu, Gibanje Svoboda 22,15 % in dva sedeža, po en sedež pa Vesna z 10,52 %, SD s 7,72 in NSi s 7,66 % glasov. Po dosedanjih neuradnih podatkih so podporo dobili tudi vsi trije posvetovalni referendumi.

Neuradni izidi včerajšnjih volitev poslancev v evropski parlament kažejo, da bodo Slovenijo v Bruslju zastopali Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič iz stranke SDS, Irena Joveva in Marjan Šarec iz Gibanja Svoboda ter Vladimir Prebilič iz stranke Vesna, Matej Tonin iz NSi in Matjaž Nemec iz stranke SD. Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi.

Brez poslanca v evropskem parlamentu naj bi po dosedanjih še neuradnih rezultatih ostale stranke SLS, ki je prejela 7,23 % oddanih glasov, Levica s 4,75 % glasov, Resnica s 3,97 %, DeSUS in Dobra država z 2,21 %, Zeleni z 1,59 % in na zadnjem mestu z 1,53 % glasov stranka Nič od tega.


Foto: Utrinek z volišča v Domu upokojencev Idrija - VO Idrija

Kjer so bili v evropski parlament izvoljeni sedanji državnozborski poslanci, jih bodo na izpraznjenem mestu v državnem zboru do konca mandata nadomestila imena iz njihovih strank, ki so na zadnji državnozborskih volitvah prejela največ glasov. Tako bo v stranki SDS ob izvolitvi Branka Grimsa v evropski palament na njegovo mesto v državnem zboru prišel Idrijčan Andrej Poglajen, državni svetnik ter podžupan in občinski svetnik v občini Idrija. Ker neuradni izidi kažejo, da je bil v evropski parlament izvoljen nosilec liste NSi in predsednik stranke Matej Tonin, ga bo v državnem zboru nadomestil Franc (Francisco Estanislao) Medic, sicer svetnik NSi v idrijskem občinskem svetu.

Razvrstitev strank glede na število glasov v volilnih okrajih na severnem Primorskem je vsaj na prvih dveh mestih večinoma enaka kot na državni ravni, saj je tako v idrijskem, ajdovskem in tolminskem volilnem okraju, kot tudi v prvem novogoriškem volilnem okraju največ glasov dobila stranka SDS, na drugem ji sledi stranka Gibanje Svoboda, le v volilnem okraju Nova Gorica 2 je zmagala Svoboda pred SDS. V VO Nova Gorica 1 so se od tretjega mesta navzdol razvrstile stranke SD, SLS, Vesna in NSi. Tudi v VO Nova Gorica 2 se je na tretje mesto uvrstila SD, pred Vesno na črtrtem, SLS na petem in Levico na šestem mestu. 

Stranka Vesna se je po številu prejetih glasov na tretje mesto uvrstila v VO Idrija, SLS je bila četrta, NSi peta, SD šesta in lista Desus ter Dobra država, kjer je bil nosilec liste Idrijčan po rodu, Uroš Lipušček, na sedmem mestu.

V VO Tolmin je bila tretja SLS, za njo NSi, zatem Vesna in SD. NSi je bila tretja v VO Ajdovščina, pred SLS, SD in stranko Vesna na šestem mestu. Stranke, ki jih v posameznih VO nismo omenjali, so tam prejele manj kot 4 % oddanih glasov.

Neuradni izidi kažejo tudi na podporo vsem trem posvetovalnim referendumom. Za pomoč pri prostovoljnem končanju življenja je glasovalo 54,86 % volivcev, ki so včeraj prišli na volišča, za preferenčni glas na državnozborskih volitvah 70,82 %, za gojenje in pridelovanje konoplje v medicinske in osebne namene 66,64 % in za posedovanje konoplje za omejeno osebno uporabo 51,55 % udeležencev glasovanja.  


Foto: Nadzor nad morebitnim kršenjem volilnega molka?


In še nekaj podatkov o volilni udeležbi. Ta je za volitve v evropski parlament v Sloveniji znašla 41,15 %, najvišja je bila v volilnem okraju Škofja Loka 2, in sicer 52,35 %. Na severnem Primorskem pa je bila najvišja v volilnem okraju Ajdovščina, in sicer 48,32 %, zatem v VO Tolmin, kjer je znašala 47,26 %, nekaj nižja je bila v VO Idrija, in sicer 46,12 %, volilci v VO Nova Gorica 1 so zabeležili 44,91 % volilno udeležbo, v VO Nova Gorica 2 pa 43,90 %. 

To so še vedno nedokončni in neuradni rezultati, saj bodo danes prišteti še glasovi, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, v prihodnjih dneh tudi glasovi po pošti iz tujine, do 5. julija pa bo postopek ugotavljanja končnega izida glasovanja zaključen, rezultati bodo postali uradni.  


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C