ŠOLSKI VRT V AJDOVŠČINI JE URADNO ODPRT

Ponedeljek, 10. junij 2024

Na Osnovni šoli Danila Lokarja so konec tedna uradno otvorili Šolski učni vrt, ki je nastal v okviru projekta LAS, Prehod na sonaravno oskrbo s hrano. Vzpostavitev vrta, ki je potekala lani pozimi, je v celoti financirala Občina Ajdovščina, projektna partnerica, v skupni vrednosti 40.000 evrov. Okoli 85 % stroškov bo povrnjenih iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Slavnostnega dogodka so se udeležili številni šolarji, ki so ob tej priložnosti pripravili simpatičen kulturni program. Trak na vhodu v vrt sta prerezali ravnateljica OŠ Danila Lokarja Irena Kodele Krašna, in koordinatorica projekta na Občini Ajdovščina, Greti Kobal. Obe sta nato simbolično zasadili tudi dve cvetlici v eno izmed gred.

Učni vrt je opremljen z nizkimi in visokimi gredami, kompostnikom, senzorično potjo, ki omogoča opazovanje občutij ob bosi hoji, ter lopami za shranjevanje orodja. Prostor vključuje tudi mize in klopi za posedanje ter dva latnika, ki bosta v prihodnjih letih zaraščena s trto. Vrt ima lasten vodni priključek za zalivanje in pitje, celotno območje pa je ograjeno.

Grede in gredice pa so šolarji že v začetku pomladi zasadili z različnimi zelenjadnicami, dišavnicami, začimbami, jagodičevjem, grmovnicami in drevesi. Poleg učenja vrtnarjenja in pomena samooskrbe se bodo šolarji na vrtu učili tudi o podnebju, geografiji in drugih povezanih vsebinah. Prostor bo služil tudi za pouk na prostem, kjer bodo lahko izvajali različne šolske aktivnosti, kot so matematika, slovenščina, glasba in telesna vzgoja. Šolski učni vrt bo tako služil ne le kot učni prostor, temveč tudi kot mesto za druženje, veselje, zabavo in piknike z domačimi pridelki.Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
21.06.2024
17°C / 32°C
sobota
22.06.2024
18°C / 34°C
nedelja
23.06.2024
18°C / 28°C