ŠTIRI SEVERNOPRIMORSKE INOVACIJE GREDO NA NACIONALNI IZBOR

Sreda, 19. junij 2024

V Novi Gorici so včeraj že 22. podelili nagrade najboljšim primorskim inovatorjem, med 16 prijavljenih inovacij so razdelili 5 zlatih in 11 srebrnih priznanj. Štiri zlate inovacije se bodo udeležile tudi izbora na nacionalnem nivoju. Slovenci so dobri inženirji, le njihovo znanje je treba spraviti na trg, so med drugim dejali na prireditvi.  

Kakor je povedala Vesna Nahtigal, generalna direktorica Gospodarske zbornice, ki izbor s podporo Ministrstva za gospodarstvo organizira, je bilo letos na slovenski ravni prijavljenih rekordno število inovacij, kar 230.

Izbor sicer na regijski ravni poteka že 28 let, pred 22-imi leti so ga začeli pripravljati tudi na nacionalni ravni. V tem času so z zlatimi, srebrnimi in bronastimi priznanji nagradili že 3447 inovacij.

Letos so posebno pozornost namenili trajnosti, je povedala direktorica Severnoprimorske Gospodarske zbornice Brigita Habjan Štolfa:

IZJAVA: Brigita Habjan Štolfa

Letos so zabeležili več prijav mikro in malih podjetij, med tistimi, ki bodo svoje inovacije predstavljali tudi na nacionalnem nivoju, pa najbolj izstopa ekipa podjetja Blockhapp z električno samokolnico, s katero so letos šli v množično prodajo:

IZJAVA: Marko Makarovič

je povedal idejni vodja ekipe Marko Makarovič. Sedaj je pred njimi naslednja stopnička, vstop na nemški trg in zagon bolj množične proizvodnje.

Nacionalni nivo je dosegla tudi inovacija »Drop&Weld«, za katero so moči združili kovinarsko in dve razvojni podjetji, Škrlj kovinska oprema iz Batuj in Tasking labs ter Alpineon.

V podjetju Škrlj so iskali način, kako ob majhnih serijah zagotoviti čimbolj avtomatizirano varjenje nestandardnih izdelkov, je povedal direktor Marko Škrlj:

IZJAVA: Marko Škrlj

Drugi dve z zlatom ovenčani in na nacionalni nivo poslani inovaciji sta prišli iz večjih podjetij, Bia Separations in Mahle Electric Drives Slovenija. Vse štiri v kratkem čaka predstavitev inovacij pred komisijo za nacionalni izbor, podelitev nagrad pa bo 10. septembra. Vse inovacije podrobneje predstavimo v oddaji Barve znanja prihodnji torek po 10. uri.

Primož Božič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
18°C / 35°C
sreda
24.07.2024
19°C / 33°C