VIPAVSKI SVETNIKI IN SVETNICE POTRDILI SKLEP O ZAČASNI UREDITVI CESTNEGA PROMETA V SREDIŠČU VIPAVE

Sreda, 19. junij 2024

Včeraj je v sejni sobi Občine Vipava potekala 17. redna seja Občinskega sveta Občine Vipava. Na dnevni red je bila tik pred začetkom dodana še točka "Informacija o Vipavskem glasu," kar je povečalo obseg dnevnega reda na 11 točk. Vipavski svetniki in svetnice so med drugim potrdili tudi Rebalans št. 2 proračuna Občine Vipava za leto 2024 po hitrem postopku ter Sklep o začasni ureditvi cestnega prometa v središču Vipave.

S sprejetjem Rebalansa št.2 po hitrem postopku so v proračun za leto 2024 vključili razvojni projekt Zelena Vipava. Gre za projekt, ki načrtuje ureditev novih zelenih površin v središču občine s ciljem izboljšati kakovost zraka, zmanjšati ogljični odtis, povečati biotsko pestrost in zadrževanje vode v tleh ter ublažiti hrup. Ocenjena vrednost investicije je manj kot milijon evrov, pri čemer si občina nadeja sofinanciranje iz evropskih sredstev.

Vipavski svetniki in svetnice pa so na včerajšnji seji sprejeli tudi Sklep o začasni ureditvi cestnega prometa v središču Vipave. Ta sklep določa prometno ureditev, pravila ravnanja in obveznosti udeležencev v cestnem prometu v središču Vipave ter obveznosti pristojnih služb, odgovornih za varnost prometa na javnih površinah. Kakšne so te začasne ureditve pa Martin Čibej, direktor občinske uprave.

Izjava Martin Čibej 1

Cesta 18. aprila bo postala enosmerna, kar bo omogočilo ureditev novih parkirišč ob občinski stavbi. Na območju Glavnega trga pa bo po novem prepovedan promet vseh vrst vozil, razen tistih z dovolilnicami ali dovoljenji, ter promet uporabnikov posebnih prevoznih sredstev in kolesarjev, ki ne smejo ogrožati pešcev. Prepovedan bo promet vozil, težjih od 7,5 tone, razen z dovoljenjem – dostava. Prav tako bo prepovedano parkiranje na kamnitih javnih površinah za vsa motorna vozila, razen na označenih asfaltiranih površinah. Dostop in dostavo na območje trga se bo fizično preprečilo z zaporo. Kakšna pa bo ta fizična prepreka, Martin Čibej.

Izjava Martin Čibej 2

Po ureditvi bodo parkirišča okrog Lanthierijevega parka in občine plačljiva. Občina razmišlja o uvedbi sistema Easy Park, zaenkrat v digitalni obliki. Če se bo pokazala potreba, bodo uvedli tudi parkomate. Naslednji korak k prometni ureditvi pa je;

Izjava Martin Čibej 3

Po vzpostavitvi nove prometne ureditve bodo nekaj časa nadzirali promet z opozarjanjem, da se občani in obiskovalci navadijo na novo ureditev. Po preizkusnem obdobju bo nadzor poostren.

Še več novic z vipavske seje pa v naslednjih dneh.

Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
18°C / 35°C
sreda
24.07.2024
19°C / 33°C