KOLIKO ZA OBVOZNICE, REKONSTRUKCIJE IN NOVOGRADNJE?

Četrtek, 20. junij 2024

Kraji in območja, ki ležijo ob 4. razvojni osi, tvorijo eno od razvojno najbolj dinamičnih območij v državi, državnim cestam na tem območju pa je, kot so nedavno opozorili tudi na posvetu v državnem svetu, potrebno nameniti več državnih sredstev. 

Po podatkih ministrstva za infrastrukturo sta pristojno ministrstvo in Direkcija za infrastrukturo v preteklem obdobju na območju 4. razvojne osi investirala v izgradnjo obvoznic, v rekonstrukcije mostov, križišč, geotehničnih in drugih ukrepov v skupni vrednosti slabih 94 milijonov evrov. 

Trenutno je na območju 4. razvojne osi aktivnih 27 samostojnih projektov s skupno izhodiščno vrednostjo nekaj manj kot 358 milijona evrov, pri čemer največji delež predstavlja novogradnja med Gorenjo vasjo in Cerknim. Projekt novogradenj in obvoznic Tolmin, os Gorenja vas – Cerkno, obvoznice Spodnja Idrija, Most na Soči, Kalce-Logatec in novogradnja ceste Kranj – Škofja Loka je trenutno v fazi priprave državnega prostorskega načrta, pri čemer bo v letih 2024 in 2025 potekala izdelava strokovnih podlag za državni prostorski načrt, okoljsko poročilo, študijo variant predinvesticijske zasnove, za nekatere predele bodo morale nove prostorske načrte sprejeti tudi občine. V različnih fazah so tudi rekonstrukcije cest Gorenja vas – Hotavlje, Cerkno – Želin, Želin – Spodnja Idrija, Bača – Dolenja Trebuša, Spodnja Idrija in ceste v industrijski coni v Logatcu. Poteka tudi sanacija zidov, plazov in brežin ter ureditev križišč in kolesarskih površin.  

Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
18°C / 35°C
sreda
24.07.2024
19°C / 33°C