MANJ ZGOVORNI SVETNIKI SO TOKRAT V DOBRI URI ZAKLJUČILI SEJO

Petek, 21. junij 2024

Sinočnja seja Sveta Občine Cerkno je bila pričakovano kratka, saj sta bili na dnevnem redu le dve vsebinski točki. Izvajalska družba Golea je podala Poročilo o izvedenih aktivnostih iz lokalno energetskega koncepta v leto 2023 ter plan aktivnosti za 2024 letošnje leto. Svetnike je zanimal predvsem podatek o sončnih elektrarnah, ki so bile načrtovane na javnih objektih. Pristojni so potrdili, da občina lovi ponovni razpis; v igri pa so občinska stavba, večnamenski center, osnovna šola ter nekdanja upravna stavba Ete, bodoči zdravstveni dom. Slednji bo po vsej verjetnosti izpadel iz igre, saj objekt še nima porabe energije. Kljub temu pa je stroka prepričana, da bodo ostali objekti lahko ustvarili več kot megavat energije, kar je pogoj za sodelovanje na državnem razpisu za pridobitev dela nepovratnih sredstev. Seveda pa se bo realizacija pomaknila v prihodnje leto, saj bo razpis objavljen šele septembra.


Med pobudami svetnikov je Jure Magajne kot član Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu opozoril na visoko tveganje na cesti Cerkno – Kladje, saj otroci nimajo ustreznih avtobusnih postajališč in se dobesedno stiskajo k odbojni ograji. Župan Gašper Uršič je pojasnil, da problem poznajo, a so predlagane rešitve praktično neizvedljive, saj bi gradnja podpornih zidov za postavitev postajališča pregloboko zarezala v proračun.


Ivan Mavri pa je izpostavil potrebo po več informacijah glede prenosa lastništva območja Bolnice Franje na državo, saj svetniki za to izvedo le iz medijev. Uršič mu odgovarja, da gre za izjemno priložnost, ki bi razbremenila proračun Občine Cerkno, vendar pa je dokumentacija, ki bi jo lahko oddali svetnikom, šele v pripravi. Tudi po prenosu lastništva, kar pravno še ni definirano, bi Mestni muzej Idrija ohranil upravljanje Franje, Občina Cerkno pa bi morala ponovno vstopiti v njegovo ustanoviteljstvo.Ivan Seljak


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
20°C / 34°C
sreda
24.07.2024
19°C / 32°C