INŽENIRSKA ISKRA LETOS V ROKE IDRIJSKIM DIJAKOM IN MENTORJU IZ HIDRIE

Petek, 21. junij 2024

V sklopu iniciative Inženirke in inženirji bomo! so že petič podelili priznanja inženirska iskra. Na slavnostni podelitvi jemed tremi dobitniki inženirsko iskro prejela skupina dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija Filip Boškin, Iztok Marolt Šorn in Miha Unijat, ki so pod mentorstvom Jureta Novaka iz podjetja Hidria sestavili svoj FPV dron. Priznanja inženirska iskra vsako leto prejmejo prebojne, izvirne prakse, projekti, dogodki ali osebe, ki so pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi.

»Za prebojne tehnologije, ki temeljijo na znanstvenem razmišljanju in ustvarjanju, moramo postaviti zelo dobre družbene temelje, da do njih res pride. Pomembno vlogo pri tem za mlade igra vzgoja in izobraževanje – starši, družina, okolje in šola. Predvsem šola in njene kurikularne vsebine morajo mlade pripraviti za ustvarjalno in odgovorno življenje v 21. stoletju. Nujna je prenova načina poučevanja in dela z mladimi v šolah in tudi na univerzah,« je zbrane nagovoril prof. dr. Matjaž Mikoš, predsednik Inženirske akademije Slovenije. Ljupka Vrteva, inženirka leta 2023, je v svojem nagovoru izpostavila, da naj vse, kar delajo, delajo tudi z mislijo na prihodnje generacije terpoudarila pomen domišljije pri inovacijah in razvoju. Dr. Miha Bobič, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki prihaja iz podjetja Danfoss Trata, pa je poudaril pomen tovrstnih dogodkov, ki nas opomnijo, kaj vse se z znanjem in sodelovanjem da doseči.

Na slovesnosti so inženirsko iskro 2024 prejeli dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija Filip Boškin, Iztok Marolt Šorn in Miha Unijat, ki so pod mentorstvom Jureta Novaka iz družbe Hidria izdelaliFPV dron. Izziv je zajemal kompleksne naloge izbora komponent, elektronskih sklopov in programiranja krmilnika. Tako kot je to v navadi pri pionirskih projektih, so opravili testiranje različnih konfiguracij in po uspešnih testnih poletih je bil dron pripravljen za predstavitev. Projekt je dober primer sodelovanja med šolami in gospodarstvom, ki prinašajo v naš prostor interdisciplinarne izkušnje in oblikujejo bodoče inženirke in inženirje.

Inženirsko iskro so prejeli tudi mag. Oliver Buček – mentor mladim na področju VEX robotike  in projekt TechBEAT (LEK, član skupine Sandoz), prejemnik posebne pohvale pa je t.i. Peskovnik – odprt laboratorij Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.


Metka Rupnik

Foto: Andrej Križ za Mediade


  

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
20°C / 34°C
sreda
24.07.2024
19°C / 32°C