KO HITITE PO MAGISTRALNI CESTI IZ LOGATCA ALI KALC SE USTAVITE V HOTEDRŠICI

Sobota, 29. junij 2024

Ko hitite po magistralni cesti iz Logatca ali Kalc proti Idriji ali Črnemu Vrhu ali mogoče v nasprotni smeri ste zagotovo že kdaj opazili tablo Hotedršica. Čeprav gre za navidez majhno naselje, skriva veliko zanimivega in v današnji oddaji bomo skupaj raziskovali kaj vse ponuja to območje.

Vas Hotedršica je središče krajevne skupnosti z istim imenom, v občini Logatec, na zahodnem robu osrednjeslovenske regije. Pod njo spadajo še bližnji zaselki Ravnik, del Žibrš in Novi Svet. Preko Hotenjskega podolja teče magistralna cesta Kalce-Godovič, ki povezuje Notranjsko, z Goriško in Posočjem. Najprej nas je v Hotedršici pozdravil predsednik Krajevne skupnosti, Ivan Špacapan in nam nekaj več zaupal o krajevni skupnosti.


POGOVOR S PREDSEDNIKOM KS


V Hotedršici, ki jo raziskujemo v današnji oddaji, deluje tudi kar nekaj društev. Kulturno turistično društvo deluje že od leta 1999. Ustanovili so ga, da bi razvijali kulturno in turistično dejavnost v vasi. Vsako leto izpeljejo več kulturnih in turističnih prireditev, osrednja prireditev je »Kresna

nedelja«, ob godu sv. Janeza Krstnika, ki se v Hotedršici odvija ravno danes v poznopopoldanskih urah. Več o delovanju društva in njihovih projektih, pa predsednica Brigita Vehar.


VEČ O KTD HOTEDRŠICA


Najstarejše društvo v vasi Hotedršica je seveda Gasilsko društvo, ustanovljeno je bilo leta 1905 in tudi mi smo danes obiskali gasilce, natančneje njihovega predsednika Janka Petkovška.

Predsednik izpostavi, da je zelo ponosen na operativne člane v gasilskem društvu. Imajo redne mesečne vaje, kjer je povprečna udeležba vsaj 20 članov. Vsak prvi četrtek v mesecu se dobijo, pregledajo opremo, jo preizkusijo in preventivno odpravijo napake. Naredili so tudi veliko udarniških ur pri obnovi stanovanja v gasilnem domu in pri izdelavi večnamenskega prostora na podstrešju. K temu doda, da ta je povezanost, prijateljstvo in znanje operativnih članov vidna na vseh področjih, za kar jim, po njegovih besedah, zavida marsikatero sosednje društvo. Tudi za prihodnost društva se predsednik ne boji. Za njim stoji mlada ekipa v katero verjame in ve, da bo v prihodnosti odlična na vseh vodstvenih položajih. Več pa prisluhnite v pogovoru.


KAJ POČNEJO V PGD HOTEDRŠICA?


Člani Kulturno turističnega društva Hotedršica so se pred leti lotili še enega projekta, tokrat vezanega za oblačilno dediščino. Roman Treven je na starih fotografijah povsem naključno odkrili zanimiv, še ne viden koncept narodne noše iz leta 1930. Zanimivo ugotovitev so se odločili podrobneje raziskati, povezali so se z Bojanom Knificem, priznanim etnologom, ki se ukvarja z raziskovanjem oblačilne dediščine na Slovenskem in v zadnjih letih poustvarili tako imenovan hotenjski pripadnostni kostum. Več pa prisluhnite v pogovoru z Romanom Trevnom, vodjo tega zanimivega projekta.


HOTENJKA IN NJENA EDINSTVENA NOŠA


Danes skupaj raziskujemo Hotedršico in če ste se v naselju ustavili samo na kratkem postanku, si oglejte traso krožne poti po vasi, ki povezuje glavne zanimivosti. Slabo uro trajajoča pešpot je primerna in zanimiva za obiskovalce vseh starosti. Več o tem kaj vse vidite na poti, pa Brigita Vehar, predsednica Kulturno turističnega društva, ki skrbi za pot in tudi organizira vodene oglede.


TURISTICNA KROŽNA POT Z OGLEDOM KULTURNE DEDIŠCINE HOTEDRŠICE


V današnji oddaji smo skupaj raziskali Hotedršico, majhno naselje, ki skriva res veliko zanimivega in kot ste spoznali v zadnjem delu oddaje lahko to območje najlažje spoznate ravno z obiskom krožne poti. Upamo, da smo vam predstavili, kakšno idejo za naslednji nedeljski izlet oziroma, da ste spoznali kaj novega. Lepo vabljeni, da se nam pridružite tudi naslednji teden, ko bomo spet raziskovali lepote naših krajev.


Maja Vojska

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
18°C / 35°C
sreda
24.07.2024
19°C / 33°C